„Putino sąrašą“ Vašingtonas nukopijavo nuo „Forbes“ turtuolių sąrašo

JAV paviešinus 210 Rusijos politikų ir oligarchų pavardžių, įtrauktų į vadinamąjį juodąjį sąrašą, kilo nemažai klausimų. Šiems asmenims jokių sankcijų nebuvo pritaikyta, tačiau jie jau prabilo apie puolimą.

Į Kremliaus sąrašą pateko daugelis V.Putinui (pirmas iš dešinės) artimų asmenų. Tarp jų S.Lavrovas (viduryje) ir D.Peskovas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į Kremliaus sąrašą pateko daugelis V.Putinui (pirmas iš dešinės) artimų asmenų. Tarp jų S.Lavrovas (viduryje) ir D.Peskovas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Meduza“, BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-01-31 11:42

Apie tai, kas atsidurs JAV Iždo departamento paviešintame sąraše, kalbėta jau kurį laiką, o paviešintos pavardės iš esmės neturėjo labai nustebinti. Jame galima pamatyti 42 Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjus, ministrus. Iš viso paminėtos 114 šalies politikų ir 96 oligarchų pavardės.

Beje, Vašingtonas sulaukė klausimo, ar sąrašo tiesiog nenukopijavo nuo Kremliaus tinklalapio arba žurnalo „Forbes“ sudaryto turtingiausių rusų sąrašo. O Iždo departamentas tokias spėliones vėliau oficialiai patvirtino. 

Labiau nustebinti galėjo tik tai, kad iš esmės šis sąrašas nereiškia jokių sankcijų – JAV esančio turto įšaldymo ar draudimo gauti vizą, ar dar kokių nors apribojimų.

Tiesa, tarp dabar paminėtųjų vadinamame Putino ar Kremliaus sąraše yra tokių, kuriems sankcijos pritaikytos jau anksčiau.

Dabar, pasak JAV administracijos, taikyti naujų sankcijų nėra prasmės, nes esą veikia ir anksčiau paskelbtos.

JAV valdžia pareiškė, kad pernai priimtas įstatymas dėl atsako Amerikos priešininkams sankcijomis, kurio pagrindu paviešintas šis sąrašas, jau privertė šalis visame pasaulyje nutraukti milijardų vertus susitarimus.

„Žvelgiant iš šios perspektyvos, įstatymas veikia, sankcijos konkretiems subjektams ar asmenims nėra reikalingos, nes įstatymas jau yra kaip atgrasymo priemonė“, – pareiškė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

Nepaisant to, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paviešintą pavardžių sąrašą pavadino priešišku žingsniu.

Tuo metu Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas, kurio pavardė irgi atsidūrė Putino sąraše, reaguodamas į įstatymą neslėpė pasipiktinimo ir teigė, kad taip JAV paskelbė Rusijai prekybos karą.

Savo pavardę jame išvydęs Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas pareiškė, kad „Vašingtonas mąsto, o Dievas sprendžia, todėl Amerikai nepavyks pasiekti savo tikslo“.

„Nė akimirkos neabejojau, kad Vašingtonas pereis į atviro kišimosi į Rusijos vidaus politiką stadiją. Kalbu apie artėjančius Rusijos prezidento rinkimus.

Aišku, JAV įžūlumas neturi ribų. Amerika žingsnis po žingsnio įgyvendina savo planą susilpninti Rusiją“, – kalbėjo R.Kadyrovas.

Tuo metu Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas JAV sprendimą sudaryti „Kremliaus sąrašą“ pavadino beprecedenčiu žingsniu, tačiau teigė, kad jam reikės nuodugnesnės analizės.

„Šio sąrašo paviešinimas gali pakenkti mūsų reputacijai. Dėl mano pavardės, tai sąraše jų daug, tad nėra ką ir kalbėti. Galima tik pasakyti, kad visi esame iš esmės pavadinti JAV priešais“, – kalbėjo D.Peskovas.

Kitiems paviešintas Kremliaus sąrašas tapo proga pasišaipyti iš JAV. Tarp tokių buvo ir Federacijos Tarybos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

„Pirmasis susipažinimas su amerikietišku sąrašu, vakar Iždo departamento perduotu Kongresui, sudaro įspūdį, kad JAV specialiosios tarnybos nerado įrodymais grįstos kompromituojančios medžiagos apie rusų politikus. Todėl paprasčiausiai perrašė Kremliaus kontaktų sąrašą.

Ten visi pagal sąrašą iš visų tarnybų. Kaip matome, politinė paranoja sunkiai gydoma, ypač tada, kai pacientas nepripažįsta sergantis ir atsisako gydytis“, – šaipėsi K.Kosačiovas.

Be politikų, Kremliaus sąraše puikuojasi ir žinomų Rusijos oligarchų, tokių kaip Romanas Abramovičius, Olegas Depripaska ar Ališeras Usmanovas, pavardės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.