Australija valstybės paslaptis pardavė naudotų baldų parduotuvėje

Australijoje per klaidą parduoti slapti vyriausybės dokumentai. Dabar pulta aiškintis, kas kaltas dėl to, jog informacija, susijusi su šalies gynyba ir žvalgyba, galiausiai atsidūrė naudotų baldų parduotuvėje.

Slapti dokumentai palikti užrakinti balduose, iškeliavusiuose į parduotuvę. <br>„123rf.com“ nuotr.
Slapti dokumentai palikti užrakinti balduose, iškeliavusiuose į parduotuvę. <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Australian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-02-01 13:49

Žiniasklaida išsiaiškino, kad Australijoje parduoti dokumentai, kurių dalis buvo pažymėti kaip labai slapti. Jie atsidūrė naudotų baldų parduotuvėje Kanberoje.

Tiesa, jie aptikti ne iš karto. Pirkėjas, įsigijęs baldus, dar keletą mėnesių jų neatidarinėjo, tačiau galiausiai nusprendė tai padaryti ir nustebo aptikęs viduje užrakintą staigmeną.

Kaip paaiškėjo, balduose buvę dokumentai apima maždaug dešimties metų laikotarpį.

Nors paprastai Australijoje ministrų kabineto dokumentai neviešinami 20 metų nuo jų išleidimo, šį kartą pasklido informacija, surašyta net mažiau nei prieš penkmetį.

Tarp dokumentų buvo ir dabartinio finansų ministro Scotto Morrisono nurodymas iš tų laikų, kai jis dar buvo imigracijos ministras. Jis tada nurodė sulėtinti prieglobsčio prašytojų saugumo patikrą, kad jie taip greitai negautų vizos.

Paaiškėjus, kad slapti vyriausybiniai dokumentai galėjo patekti į bet kieno, kas tik būtų pasiūlęs didesnę sumą už baldus, rankas, Australijoje kilo nemenkas skandalas.

Pulta aiškintis, kas atsakingas už tai, kad baldai su slaptais dokumentais atsidūrė dėvėtų daiktų parduotuvėje. Kaip tikino ekspertai, į parduotuvę jie galėjo atkeliauti iš vieno ar dviejų departamentų – finansų arba premjero ir ministrų kabineto. Už tai gali būti atsakingas arba ministras, arba aukšto rango pareigūnas.

Tiesa, ministrė Penny Wong tikino nežinojusi, kad dokumentai galėjo patekti į naudotų baldų parduotuvę. Pasikeitus valdžiai ji daugiau jų nemačiusi.

Darbininkų partijai priklausantis buvęs ministras Brendanas O’Connoras, kuris posėdžiavo kabineto Nacionalinio saugumo komitete, sakė, kad šis dokumentų nutekėjimas yra rimčiausias ministrų kabineto konfidencialumo pažeidimas, kokį jis kada nors yra matęs.

Šalies premjeras Malcolmas Turnbullas netrukus nurodė atlikti tyrimą, kaip galėjo susiklostyti tokia situacija.

Premjero ir ministrų kabineto departamentui nuo 2008 iki 2011 m. vadovavęs Terry Moranas sakė, jog dokumentų aptikimas balduose jį nustebino. Jis pabrėžė, jog „atsakingas už baldų atsidūrimą parduotuvėje asmuo turi būti surastas ir atleistas“.

Aptiktuose dokumentuose buvo išsamiai išdėstyti kai kurie saugumo pažeidimai. Pavyzdžiui, įrašyta, jog nuo 2008 iki 2011 m. Australijos federalinė policija pametė beveik 400 bylų.

Policijos prarasti dokumentai buvo gauti iš Nacionalinio saugumo komiteto, atsakingo už šalies saugumo, žvalgybos ir gynybos planus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.