Maldyvuose po režimui nepalankaus teismo sprendimo kilo susirėmimai

BNS0207 3 VVL 0420 MALDYVAI-politika-neramumai visuomenėje-opozicija/

 Šimtai opozicijos šalininkų po netikėto teismo iššūkio prezidentui A.Yameenui vėlai ketvirtadienį išėjo į gatves. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šimtai opozicijos šalininkų po netikėto teismo iššūkio prezidentui A.Yameenui vėlai ketvirtadienį išėjo į gatves. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2018, 10:30 AM

VVL - 207.02.02.2018 09:29

Maldyvuose po Aukščiausiojo Teismo sprendimo išteisinti buvusį prezidentą ir dar aštuonis nuteistus politinius disidentus naktį kilo susirėmimų tarp policijos ir opozicijos, o penktadienį tvyro didžiulė įtampa.

Šimtai opozicijos šalininkų po netikėto teismo iššūkio prezidentui Abdulla Yameenui vėlai ketvirtadienį išėjo į gatves. Policija juos ėmėsi vaikyti ašarinėmis dujomis.

Teismo sprendimas sudaro sąlygas pirmajam demokratiškai išrinktam Maldyvų lyderiui Mohamedui Nasheedui grįžti iš tremties ir dalyvauti šiemet turinčiuose vykti prezidento rinkimuose.

Maldyvų, kaip prabangaus atostogų rojaus, įvaizdžiui smarkiai pakenkė didelė kampanija prieš disidentus, vykdyta valdant A. Yameenui. Per šią kampaniją buvo įkalinta beveik visa politinė opozicija.

„Jei situacija taps nevaldoma, vyriausybė galėtų paskelbti nepaprastąją padėtį“, – naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė šaltinis kariuomenėje, nenorėjęs nurodyti savo pavardės.

Dar vienas augančios įtampos ženklas yra naktį priimtas vyriausybės sprendimas atleisti šalies policijos viršininką, nurodant, kad A. Yameenas negalėjo su juo susisiekti.

Policija anksčiau sakė, kad įgyvendins Teismo sprendimą paleisti minėtus politinius kalinius iki pakartotinio jų bylų nagrinėjimo, tačiau neaišku, kada tai bus padaryta.

Socialiniame tinkle „Twitter“ M.Nasheedas sveikino Aukščiausiojo Teismo sprendimą ir ragino „tuojau pat paleisti politinius kalinius ir atkurti jų pilietines bei politines teises“.

„Prezidentas Yameenas privalo laikytis šio sprendimo ir atsistatydinti“, – pridūrė M.Nasheedas, kuris šiuo metu yra kaimyninėje Šri Lankoje.

Jis pažadėjo varžytis su A.Yameenu dėl prezidento posto.

Charizmatiškas eksprezidentas, garsus kovos su klimato kaita aktyvistas, 2015 metais buvo nuteistas dėl kaltinimo terorizmu, kuris daugelio buvo laikomas politiškai motyvuotu. Jam buvo skirta 13 metų įkalinimo bausmė.

Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad jo ir aštuonių kitų disidentų teismai turėjo rimtų trūkumų.

Teismas nurodė, kad „abejotinas ir politiškai motyvuotas šių politinių lyderių teismo procesų pobūdis reikalauja pakartotinio jų bylų nagrinėjimo“.

Aukščiausiasis Teismas taip pat anuliavo 12 iš A.Yameeno partijos pabėgusių parlamentarų pašalinimą ir sugrąžino juos į jų vietas. Tokiu būdu opozicija įgijo daugumą 85 vietų parlamente.

„Aukščiausiojo Teismo verdiktu iš esmės užbaigiamas autoritariškas prezidento Yameeno valdymas“, – sakoma opozicijos pareiškime, kuriame prezidentas raginamas atsistatydinti.

A.Yameeno atstovas sakė, kad Teismas sprendimą priėmė neišklausęs vyriausybės argumentų.

Tarp asmenų, kurių teistumas buvo anuliuotas, yra buvęs A. Yameeno pavaduotojas Ahmedas Adeebas, atliekantis 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis buvo apkaltintas bandymu 2015 metų rugsėjį nužudyti prezidentą.

Penktadienį ryte sostinės Malės gatvės buvo apytuštės. Gyventojai sakė, kad po penktadienio maldų gali būti daugiau demonstracijų.

Maldyvuose gyvena 340 tūkst. gyventojų – musulmonų sunitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.