Lenkijoje „Playboy“ žvaigždė tapo telefoninių sukčių vadeiva

Telefoniniai sukčiai lenkų jau nebestebina. Bet viena policijos operacija netikėtai tapo sensacija, nes paaiškėjo, jog išardytai gaujai vadovavo televizijos įžymybė, erotinio žurnalo „Playboy“ žvaigždė Izabela Mika.

Nenusisekus karjerai televizijoje I.Mika mėgino dėmesio siekti socialiniuose tinkluose.
Nenusisekus karjerai televizijoje I.Mika mėgino dėmesio siekti socialiniuose tinkluose.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Feb 3, 2018, 9:37 AM, atnaujinta Feb 3, 2018, 10:33 AM

Prieš keletą dienų Lenkijos policija įvykdė didžiausią telefoninių sukčių sulaikymo operaciją šalies istorijoje.

Trys šimtai policininkų keliuose regionuose anksti rytą sutartinai įsiveržė į įtariamųjų namus ir areštavo 50 asmenų.

I.Mikos namuose vilnonėje kojinėje policija rado paslėptus 230 tūkst. zlotų (55,5 tūkst. eurų), o slapti kelių mėnesių vaizdo įrašai paliudijo, kad ši 39 metų moteris skirstė sukčiams darbus ir dalijo pelną.

Nauja sukčiavimų kryptis

Kad telefoninių sukčiavimų mastas yra didžiulis, patvirtino policijos užsakyti sociologiniai tyrimai.

Net dešimtadalis pensininkų prisipažino, jog iš jų bandyta išvilioti pinigus telefonu.

Iš pradžių sukčiai dažniausiai skambindavo senyviems žmonėms ir aiškindavo, kad anūkas pateko į nemalonę, o nuo kalėjimo jį gali išgelbėti skubi finansinė parama.

Dalis sunerimusių pensininkų po tokių skambučių taip išsigąsta, kad perduoda pinigus tariamiems anūko draugams.

Policija kreipėsi pagalbos į žiniasklaidą bei kunigus, kad jie ragintų senolius nebūti patiklius ir pirmiausia susisiekti su policija. Nuo tada telefoniniai sukčiai pakeitė taktiką ir dabar dažniausiai skambina dukart.

Pirmą sykį praneša apie anūko bėdas ir prašo pinigų.

Po minutės kitas skambinantysis prisistato policininku ir prašo padėti sulaikyti sukčių, kuris apsimetė anūko draugu.

Tariamas policininkas prašo būti pilietiškiems ir padėti surengti pasalą sukčiui – duoti jam reikalaujamus pinigus, tada policija neva jį areštuos ir turės daiktinį įrodymą.

Abiem sukčiavimo atvejais senoliai lieka be pinigų, o per metus bendri tokie piliečių nuostoliai pasiekė dešimtis ar net šimtus milijonų zlotų.

Nusitaikė į Kinijos rinką

Liublino policija I.Mikos gauja susidomėjo gavusi Kinijos teisėsaugininkų prašymą padėti sugauti telefoninius sukčius, kurie skambučiais iš Lenkijos mulkina ir išvilioja pinigus iš kinų.

Kol kas pavyko nustatyti, kad sukčiai iš Lenkijos išviliojo 1,8 mln. eurų, bet galutinės sumos gal bus dešimteriopai didesnės.

Policija kol kas nesugebėjo areštuoti gaujai vadovaujančio Taivano piliečio. Užtat sekliai nustatė, jog I.Mika buvo dešinioji taivaniečio ranka, vykdė visus jo nurodymus ir koordinavo sukčių gaujos veiklą Varšuvoje.

Siekė likti dėmesio centre

Liublino žiniasklaida spėja, jog I.Mika į nusikaltėlių gaują įsiliejo todėl, kad norėjo išlaikyti socialinį populiarumą ir turtingos gražuolės įvaizdį.

Modelių kursus lankiusi ir regioniniuose gražuolių konkursuose dalyvavusi I.Mika išgarsėjo po to, kai buvo pakviesta dalyvauti populiariame televizijos šou „Turtuolis ieško žmonos“.

Mergina šou nelaimėjo, bet pateko į finalą, įveikusi trisdešimt konkurenčių. Po to ją į erotinę fotosesiją pakvietė žurnalas „Playboy“ ir paskelbė, jog I.Mika skaitytojų apklausoje buvo pripažinta seksualiausia metų mergina.

I.Mika buvo pakviesta dalyvauti televizijos šou „Šokis su žvaigždėmis“, tačiau iškrito po pirmojo turo ir po to jos populiarumas ėmė blėsti.

Siekdama neprarasti visuomenės dėmesio, moteris beveik kasdien viešino savo nuotraukas socialiniuose tinkluose, stengėsi dalyvauti mados šou, elito renginiuose.

Liublino žiniasklaida spėja, jog toks noras išsilaikyti dėmesio centre ir uždirbti daug pinigų suviliojo I.Miką priimti restorane sutikto taivaniečio pasiūlymą tapti nusikalstamo verslo partnere.

Mergina teisme neišduoda savo darbdavių, tvirtina nieko nežinojusi apie sukčiavimus, o atlygį gaudavo vien už tarpininkavimą nuomojant butus ir tvarkant buitinius ir administracinius imigrantų iš Kinijos reikalus.

Garsiausias Lenkijos sukčius veikė ir užsienyje

Garsiausiu Liublino telefoniniu sukčiumi laikomas vos dvi klases baigęs romų tautybės pilietis Arkadiuszas Lakatoszas, save tituluojantis Poznanės čigonų baronu. 49 metų vyriškis telefoninių sukčiavimų verslą nusprendė išplėtoti ne tik Lenkijoje, bet ir kaimyninėje Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Liuksemburge. Hosos slapyvardžiu kriminaliniame pasaulyje prisistatantis A.Lakatoszas Vokietijoje niekur nedirbo, apsimetė esąs ligotas ir oficialiai gyveno iš bedarbio pašalpos.

Jo užverbuoti 30 romų telefonų knygose ieškodavo žmonių su senoviškai skambančiais vardais ir skambindavo prisistatydami anūkais arba jų draugais. Hosa laikui bėgant tiek suįžūlėjo, kad apsimesdavo policininku, vykdančiu telefoninių sukčių sulaikymo operaciją, išsivesdavo neva areštuotą bendrininką iš pensininkų namų ir dingdavo su „įkalčiais“ – paimtomis brangenybėmis, santaupomis.

Spėjama, kad Lenkijoje besislapsčiusio Hosos gauja per keliasdešimt metų galėjo išvilioti per milijardą eurų. Lenkijos policijai keletą kartų pavyko sučiupti Hosą, tačiau jį išlaisvindavo brangūs advokatai bei medicinos ekspertai, liudiję, kad jis yra nepakaltinamas. Dėl to kilus tarptautiniam skandalui Lenkijos policija Hosą paskelbė labiausiai ieškomu nusikaltėliu ir netrukus jį, pasidariusį plastinę operaciją ir pakeitusį išvaizdą, patupdė į kalėjimą, kur jis dabar laukia teismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.