Neramumų krečiamuose Maldyvuose suimtas buvęs prezidentas, du Aukščiausiojo Teismo teisėjai

Maldyvų opozicijos lyderis ir du Aukščiausiojo Teismo teisėjai buvo suimti antradienį paryčiais, vyriausybei paskelbus nepaprastąją padėtį šioje Indijos vandenyno salų valstybėje.

 Padėtis Maldyvuose darėsi vis neramesnė po praeitą savaitę paskelbto Aukščiausiojo Teismo sprendimo paleisti kelis kalinamus politikus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Padėtis Maldyvuose darėsi vis neramesnė po praeitą savaitę paskelbto Aukščiausiojo Teismo sprendimo paleisti kelis kalinamus politikus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2018, 9:42 AM, atnaujinta Feb 6, 2018, 3:43 PM

Padėtis Maldyvuose darėsi vis neramesnė po praeitą savaitę paskelbto Aukščiausiojo Teismo sprendimo paleisti kelis kalinamus politikus.

Areštuotas opozicijos lyderis Maumoonas Abdul Gayoomas buvo apkaltintas kyšininkavimu, mėginimu nuversti vyriausybę ir kitais nusikaltimais, sakom jo advokato Maumoono Hameedo „Twitter“ žinutėje.

1978–2008 metais M.A.Gayoomas buvo autoritarinis Maldyvų prezidentas ir prarado valdžią per pirmuosius šalyje demokratinius rinkimus. Dabartinis prezidentas Abdulla Yameenas yra jo netikras brolis; jam vadovaujant Maldyvai prarado daugelį savo demokratijos laimėjimų.

Pirmadienį paskelbta 15 parų nepaprastoji padėtis suteikia neribotus įgaliojimus saugumo pajėgoms areštuoti ir sulaikyti įtariamuosius, vykdyti kratas ir areštuoti turtą, taip pat riboti susirinkimų laisvę, nurodė pareigūnai.

Tuojau po nepaprastosios padėties paskelbimo saugumo pajėgos įsiveržė į Aukščiausiojo Teismo pastatą ir suėmė vyriausiąjį teisėją Abdullą Saeedą bei teisėją Ali Hamidą. Kol kas neatskleidžiama, kuo jie yra kaltinami. Antradienį ryte taip pat nebuvo žinoma kitų dviejų teisėjų buvimo vieta.

Praeitą savaitę teismui netikėtai paskelbus vienbalsiai priimtą sprendimą, kad kalinami opozicijos lyderiai turi būti paleisti, prezidentas A.Yameenas griežtai kritikavo šį žingsnį , o vyriausybė šio įpareigojimo nevykdė.

Opozicijos šalininkai rengė protestus sostinės Malės gatvėse, o riaušių policija neleido įstatymų leidėjams posėdžiauti parlamento pastate.

Valstybinei televizijai paskelbus pranešimą apie įvedamą nepaprastąją padėtį A.Yameenas pareiškė, kad „tam tikros teisės bus suvaržytos, bet apskritai judėjimas, paslaugos ir verslas nebus paveikti“.

Prezidento kanceliarijos paskelbtame Aukščiausiajam Teismui adresuotame laiške sakoma, kad teisimo nurodymas paleisti kalinius kertasi su valstybės galiomis ir „pažeidžia nacionalinį saugumą ir viešąjį interesą“. Prezidentas paragino teismą „atsižvelgti į (vyriausybės) susirūpinimą.

Vyriausybė taip pat nurodė, kad teismas tinkamai nereagavo į laiškus, kuriuose buvo išdėstyti kliuviniai, trukdantys vykdyti nutartį – įskaitant faktą, kad politiniams kaliniams iškeltų bylų nagrinėjimo stadijos yra įvairios. Tačiau sekmadienį paskelbtame Aukščiausiojo Teismo pareiškime sakoma, kad „nėra jokių kliūčių vykdyti nutartį... ir kad Generalinė prokuratūra buvo apie tai informuota“.

Vyriausybė nekomentavo pranešimų, kad kariai įžengė į Aukščiausiojo Teismo pastatą ir kad buvo suimtas M.A.Gayoomas. Tačiau tremtyje gyvenantis pagrindinis prezidento varžovas paragino žmones nepaklusti, anot jo, „neteisėtam įsakymui“.

„Šis pareiškimas (dėl nepaprastosios padėties) prieštarauja konstitucijai ir yra neteisėtas“, – savo pareiškime paskelbė buvęs prezidentas Mohamedas Nasheedas, pirmasis demokratiškai išrinktas Maldyvų lyderis.

M.Nasheedas yra vienas iš opozicijos lyderių, kuriuos Aukščiausiasis Teismas nurodė paleisti arba liautis persekioti, nutaręs, kad jiems skirti nuosprendžiai buvo politiškai motyvuoti.

Jungtinės Tautos, JAV ir kai kurios kitos šalys ragino Maldyvus vykdyti teismo nurodymą.

Jungtinės Valstijos taip pat griežtai kritikavo nepaprastosios padėties paskelbtimą. Anot Valstybės departamento atstovės Heather Nauert, šiuo įsaku taip pat buvo įvesti kelionių suvaržymai.

Nuo savo išrinkimo 2013 metais A.Yameenas „sistemingai didino priešpriešą su savo koalicija, įkalindavo arba ištremdavo kiekvieną svarbų opozicijos veikėją“, teigė H.Nauert.

Ji paragino A.Yameeną, kariuomenę ir policiją laikytis įstatymų viršenybės ir atkurti Maldyvų žmonių konstitucines teises.

Praeitą ketvirtadienį Maldyvų Aukščiausias Teismas netikėtai panaikino laisvės atėmimo bausmes devyniems politiniams disidentams. Teismas taip pat nurodė grąžinti mandatus 12 Liaudies Tarybos (Madžliso) narių, kurie buvo pašalinti iš parlamento, nes pasitraukė iš A.Yameeno partijos. Po pastarojo teismo sprendimo opozicija įgijo daugumą 85 vietų parlamente ir dabar turėtų pakankamai balsų paskelbti apkaltą A.Yameenui ir jo kabinetui.

Prabangiais kurortais garsėjantys Maldyvai daugiapartine demokratija tapo prieš dešimtmetį, pasibaigus Maumoono Abdul Gayoomo valdymui, per kurį šis lyderis būdavo vienintelis kandidatas į prezidento postą.

2008 metais M.Nasheedas laimėjo pirmuosius demokratinius rinkimus, bet vėliau atsistatydino, kilus protestams dėl vieno teisėjo arešto. 2013 metų rinkimus jis pralaimėjo A.Yameenui ir buvo nuteistas pagal kovos su terorizmu įstatymus už savo įsakymą suimti minėtą teisėją. Tą bylą pasmerkė daugelis tarptautinių žmogaus teisių organizacijų.

M.Nasheedui buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė, bet jis buvo išleistas gydytis ir 2016 metais išvyko į Britaniją, suteikusią eksprezidentui prieglobstį.

Praeitą savaitę, teismui paskelbus nutartį dėl politinių kalinių, M.Nasheedas pareiškė, kad ketina kandidatuoti šiemet turinčiuose vykti prezidento rinkimuose.

Anksčiau prognozuota, kad A.Yameenas beveik neabejotinai bus perrinktas, nes visi jo oponentai yra įkalinti arba pasitraukę į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.