Įvertino Lenkijos prezidento poelgį: „Aš bijau tokių situacijų“

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, pasirašęs įstatymą dėl holokausto vertinimo, sulaukė piktų komentarų ne tik savo šalyje, bet ir už Atlanto. Opozicija jį apkaltino santykių su JAV griovimu.

Lenkijos lyderis A.Duda pasirašydamas įstatymą sulaukė daug kritikos.
Lenkijos lyderis A.Duda pasirašydamas įstatymą sulaukė daug kritikos.
Daugiau nuotraukų (1)

„TVN24“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 8, 2018, 12:00 PM

Lenkijos valdančiosios dešiniojo sparno Teisės ir teisingumo partijos (TTP) pasiūlytas įstatymas, numatantis baudas ir iki trejų metų laisvės atėmimo asmenims, tyčia mėginantiems lenkų tautai priskirti nusikaltimus, kuriuos įvykdė naciai, netrukus gali įsigalioti.

Kai jį pasirašė Lenkijos prezidentas, įstatymą dar apsvarstys Konstitucinis tribunolas ir tuomet jis gali tapti oficialiu šalies įstatymu.

Nors Varšuva tvirtina, kad taip kovoja su formuluotės „Lenkijos mirties stovyklos“ vartojimu kalbant apie nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklas, veikusias Lenkijos teritorijoje, ji sulaukė daugybė kritikos.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas po A.Dudos sprendimo pasirašyti įstatymą pareiškė, kad JAV yra nusivylusios.

„Šio įstatymo įgyvendinimas neigiamai atsilieps žodžio laisvei ir moksliniams tyrimams“, – pareiškė R.Tillersonas.

Tuo metu Lenkijos opozicinei Piliečių platformos partijai priklausantis buvęs šalies gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas tikino, kad toks R.Tillersono pareiškimas liudija didelę lenkų ir amerikiečių santykių krizę.

„Be jokio pagrindo pakenkėme santykiams su JAV. Akivaizdu, kad trūksta dialogo su amerikiečiais.

Šaltas R.Tillersono pareiškimo tonas reiškia, kad jų niekas neperspėja dėl mūsų sprendimų. Aš bijau tokių situacijų“, – sakė T.Siemoniakas.

Anot jo, Lenkija neturi dėl savo saugumo aukoti suverenumo ir kiekvienoje situacijoje klausyti Vašingtono, tačiau reikėtų saugoti gerą šalies vardą ir žvelgti į bendrą vaizdą.

„JAV yra mūsų saugumo garantas. Jų kariai, ginklai saugo mūsų šalį.

Nors Lenkijos vadovas A.Duda tikino, kad dabar įstatymą išnagrinės Konstitucinis tribunolas ir įvertins, ar jis neprieštarauja žodžio laisvei, rimtai šis kreipimasis į teismą nevertinamas.

Atėjusi į valdžią TTP pertvarkė teismų sistemą taip, kad Konstitucinis tribunolas iš esmės tapo nuo vyriausybės priklausančia įstaiga. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.