Tarp Izraelio ir Irano įvykusi karinė konfrontacija – didžiausia per 7 metus

Izraelis šeštadienį smogė dvylikai Sirijos ir Irano taikinių Sirijos teritorijos gilumoje po incidento, kai vienas Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį, pranešė šalies kariuomenė.

 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai reaguojant į Izraelio aviacijos antskrydį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2018, 10:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 4:33 PM

Ši konfrontacija tarp priešų Izraelio ir Irano buvo didžiausia nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios 2011 metais.

Izraelis surengė reidus po to, kai numušė į šalies oro erdvę įskridusį „Irano droną“. Smogta buvo iraniečių taikiniams Sirijoje, iš kur ši bepilotė skraidyklė buvo paleista. Tai buvo pirmas kartas nuo karo pradžios, kai Izraelis viešai pripažino puolęs iraniečių taikinius Sirijoje.

Izraelio kariuomenė paskelbė perspėjimą Teheranui ir pareiškė, kad šis yra atsakingas už skraidyklę, įskridusią į Izraelio teritoriją, ir kad šis incidentas laikomas „ataka“. Dėl to surengti didelio masto reidai yra atsakomosios priemonės, pareiškė Izraelio kariuomenė.

„Prieš kelias minutes Izraelio lėktuvai ... apšaudė Sirijos oro erdvės gynybos sistemą ir Irano taikinius Sirijoje, – nurodoma Izraelio kariuomenės pranešime. – Smogta dvylikai taikinių, įskaitant tris priešlėktuvinės gynybos baterijas ir keturis iraniečių taikinius, kurie yra Irano karinių objektų Sirijoje dalis.“

Izraelis pastarosiomis savaitėmis perspėjo dėl Irano karinių pajėgų buvimo kaimyninėje Sirijoje.

Skelbiama, kad nukritusio Izraelio naikintuvo F16 pilotai yra gyvi, tačiau vienas yra sunkiai sužeistas.

Izraelio kariuomenės teigimu, konfrontacija prasidėjo, kai į šalies oro erdvę įskrido bepilotė skraidyklė. Izraelio pajėgos identifikavo ją kaip „Irano droną“, paleistą iš Sirijos, perėmė jį Izraelio oro erdvėje, panaudojusi atakos sraigtasparnį, nurodoma kariuomenės pranešime.

Vėliau Izraelio pajėgos smogė iraniečių taikiniams Sirijoje, iš kur ši bepilotė skraidyklė buvo paleista. „IDF (Izraelio gynybos pajėgos) smogė Irano valdymo sistemoms Sirijoje, pasiuntusiomis #UAV (bepilotę skraidyklę) į Izraelio oro erdvę. Galinga priešlėktuvinė ugnis iš Sirijoje, vienas F-16 sudužo Izraelyje, pilotas saugus“, – sakoma izraeliečių kariuomenės atstovo Jonathano Conricuso „Twitter“ žinutėje.

Policija skelbia, kad naikintuvas nukrito Džezrelio slėnyje, šiaurinėje Izraelio dalyje. Kol kas neaišku, ar naikintuvas buvo tiesiogiai numuštas Sirijos aviacijos.

Iranas yra atsakingas

J. Conricusas pranešė, kad kariuomenė patvirtino, jog „tiksliai smogta Irano bepiločių skraidyklių valdymo objektui“ Sirijoje.

„Iranas yra atsakingas už šį rimtą Izraelio suverenumo pažeidimą“, – „Twitter“ tinkle parašė Izraelio kariuomenės atstovas.

Sirijos priešlėktuvinė gynyba šeštadienį atrėmė Izraelio aviacijos antskrydį prieš Damasko režimo pajėgų bazę šalies vidurio regione ir pataikė į „ne vieną karo lėktuvą“, paskelbė valstybinė žiniasklaida.

„Paryčiais priešai sionistai įvykdė naują agresijos aktą prieš vieną iš mūsų kariuomenės bazių šalies viduryje“, – sakoma Sirijos valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime.

„Mūsų priešlėktuvinė gynyba jį atrėmė ir pataikė į ne vieną lėktuvą“, – pridūrė agentūra.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija Sirijos žmogaus teisių observatorija, stebinti Sirijos pilietinį karą septynerius metus, skelbia, kad per Izraelio reidus taikytasi į kelias karines bazes centrinės Homso provincijos rytuose. Šiomis bazėmis naudojasi tiek Irano, tiek ir Rusijos kariškiai, dislokuoti padėti Sirijos režimui.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo susitikę ir aptarę Irano įtaką karo nuniokotai Sirijai ir Libanui.

Izraelio premjeras siekia įtikinti Rusiją riboti Irano buvimą šalia Izraelio teritorijos ir neleisti jo kariuomenei įsitvirtinti Sirijoje.

Rusija, Iranas ir Libano musulmonų šiitų sukarinta grupuotė „Hizbollah“, kurią remia Teheranas, Sirijos pilietiniame kare remia šalies prezidentą Basharą al Assadą .

Praėjusį mėnesį Maskvoje įvykusio susitikimo metu B.Netanyahu dar kartą išreiškė Izraelio nuogąstavimą dėl, anot Izraelio, Irano pastangų kariniu atžvilgiu įsitvirtinti Sirijoje ir ten gaminti ginklus, kurie būtų naudojami prieš Izraelį.

„Su tuo nesitaikstysime ir imsimės veiksmų, atsižvelgdami į savo poreikius“, – po susitikimo su V. Putinu sakė B. Netanyahu.

Izraelis techniškai tebekariauja su Sirija ir yra okupavęs dalį strateginių Golano aukštumų, kurių kontrolę perėmė per Šešių dienų karą 1967 metais. Vėliau jos buvo aneksuotas, bet tarptautinė bendruomenė šio žingsnio niekada nepripažino.

Antradienį B. Netanyahu savo saugumo kabineto narius nuvežė į Izraelio okupuotas teritorijas, kur jie buvo informuoti apie karinę padėtį.

„Norime taikos, tačiau esame pasirengę bet kokiam scenarijui ir siūlome niekam nebandyti mūsų kantrybės“, – pareiškė Izraelio premjeras.

Izraelis siekia išvengti tiesioginio dalyvavimo Sirijos kare, tačiau pripažįsta, kad surengė dešimtis antskrydžių, siekdamas sustabdyti „Hizbollah“ aprūpinimą modernia ginkluote.

Neigia „Izraelio melą"

Iranas šeštadienį apkaltino Izraelį „melu“ ir pareiškė, kad Sirija turi teisę gintis, atsakydama į izraeliečių aviacijos smūgius, surengtus po numanomo bepilotės skraidyklės įsibrovimo į žydų valstybės teritoriją..

„Iranas įsitikinęs, kad Sirija turi teisę į teisėtą savigyną. Kad nuslėptų savo nusikaltimus šiame regione, Izraelio pareigūnai ryžtasi meluoti dėl kitų šalių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi.

Izraelis šeštadienį smogė taikiniams Sirijos gilumoje po anksčiau tą pačią dieną įvykusio incidento, kai numanoma Irano bepilotė skraidyklė įskrido į žydų valstybės oro erdvę iš Sirijos. Izraelis pareiškė, kad tas įsibrovimas yra „ataka“.

Per šiuos antskrydžius vienas Izraelio naikintuvas sudužo, Sirijos priešlėktuvinei gynybai paleidus atsakomąją ugnį.

Dėl to Izraelis surengė papildomų atsakomųjų skrydžių sirų ir iraniečių taikiniams Sirijos teritorijoje.

Iranas paneigė kaltinimus, kad Izraelyje numuštas dronas buvo iraniečių, paskelbęs bendrą pranešimą su kitais pagrindiniais Sirijos režimo sąjungininkais – Rusija ir Libano šiitų sukarinta organizacija „Hizbollah“.

„Priešo Izraelio pareiškimas, kad į jį taikėsi bepilotė skraidyklė, įskridusi į okupuotos Palestinos oro erdvę, yra ne kas kita, tik melas ir insinuacijos“, – sakoma Teherano pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad Izraelio aviacija atakuodavo dronus, naudojamus prieš „teroristines organizacijas, pirmiausiai „Daesh“ – džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

Iraniečiai pažadėjo „nepaliaujamą atsaką“ į „bet kokią tolesnę agresiją“.

„Iranas kariuomenės Sirijoje nėra – tėra pasiųsta karinių patarėjų Sirijos vyriausybės prašymu“, – AFP sakė B. Ghasemi.

„Neigiame visus nepagrįstus sionistų kaltinimus. Sirijos vyriausybė ir kariuomenė tik ginasi nuo Izraelio agresijos“, – pridūrė jis.

Įsikišo Rusija

 Izraeliui surengus didelio masto antskrydžių Sirijoje Rusija paragino visas konflikto šalis „elgtis santūriai“ ir pareiškė laikanti „visiškai nepriimtinais“ veiksmus, keliančius pavojų ten esančių Rusijos karių gyvybėms.

„Primygtinai raginame visas susijusias šalis elgtis santūriai ir vengti veiksmų, kurie dar labiau komplikuotų situaciją, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – Visiškai nepriimtina, kad sukuriama grėsmė Rusijos karių, kurie yra Sirijos Arabų Respublikos teisėtos vyriausybės pakviesti padėti kovoje su terorizmu, gyvybėms ir saugumui.“

Rusijos URM teigia, kad „naujausius įvykius ir atakas Sirijoje laiko keliančiais didelį nerimą“, ir pabrėžė, kad po Izraelio aviacijos antskrydžių žmogiškieji ir materialūs nuostoliai Sirijos režimo pusėje dar kol kas yra nežinomi.

Izraelis anksčiau šeštadienį smogė dvylikai Sirijos ir Irano taikinių Sirijos teritorijos gilumoje. Tokių veiksmų buvo imtasi po to, kai vienas Izraelio naikintuvas sudužo Sirijos priešlėktuvinei gynybai atrėmus Izraelio aviacijos antskrydį, surengtą, anot žydų valstybės, dėl iraniečių bepilotės skraidyklės įsibrovimo į Izraelio oro erdvę.

Rusijos URM neminėjo ankstesnio Maskvos bendro pareiškimo su Sirijos režimo sąjungininkais – Iranu ir Libano grupuote „Hizbollah“, kuriame buvo pasmerkti „melagingi“ Izraelio pareiškimai apie Irano bepilotę skraidyklę.

Rusija įsitraukė į konfliktą Sirijoje 2015 metų rugsėjį, kai pradėjo teikti aviacinę paramą Sirijos prezidento Basharo al Assado kariuomenei.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo susitikę ir aptarę Irano įtaką karo nuniokotai Sirijai ir Libanui.

Izraelio premjeras siekia įtikinti Rusiją riboti Irano buvimą šalia Izraelio teritorijos ir neleisti jo kariuomenei įsitvirtinti Sirijoje.

Gruodį V. Putinas nurodė išvesti iš Sirijos didžiąją dalį Rusijos karių ir pareiškė, kad jų uždavinys karo nuniokotoje šalyje iš esmės įvykdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.