Šiaurės Airijos derybos dėl valdžios pasidalinimo žlugo

Šiaurės Airijoje trečiadienį žlugo derybos dėl valdžios pasidalinimo vyriausybės atnaujinimo ir buvusi pirmoji ministrė paragino Britanijos vyriausybę perimti politinių sprendimų priėmimą.

Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-14 21:07

„Mūsų nuomone, šios diskusijos neturi perspektyvos privesti iki vykdomosios valdžios suformavimo“, – sakoma Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderės Arlene Foster pareiškime.

Pasak jos, tarp probritiškos DUP ir respublikonų „Sinn Fein“ išlieka „rimtų ir reikšmingų nesutarimų“ dėl airių kalbos vartojimo Šiaurės Airijoje.

„Dabar Jos Didenybės vyriausybė privalės numatyti biudžetą ir pradėti priiminėti politinius sprendimus dėl mūsų mokyklų, ligoninių ir infrastruktūros, – nurodė A. Foster. – Svarbūs sprendimai, turintys poveikį visiems Šiaurės Airijoje, per daug ilgai buvo užmiršti“.

Katalikų ir protestantų valdžios pasidalijimo vyriausybė žlugo 2017 metų sausį, „Sinn Fein“ pasitraukus dėl skandalo, susijusio su atsinaujinančios energetikos finansavimo schema.

Britanijos premjerė Theresa May ir jos kolega Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras pirmadienį atvyko į Belfastą derybų, stiprėjant viltims, kad susitarimas jau nebe už kalnų.

Tačiau antradienį A. Foster pareiškė, kad jų atvykimas „truputį atitraukė dėmesį“ nuo derybų.

„Mes ir toliau sieksime atkurti nuoseklią ir visiškai funkcionuojančią vyriausybę, tačiau mes nesutiksime su vienašaliu susitarimu“, – A. Foster sakė trečiadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.