Didėja spaudimas nutraukti „civilių pragarą“ Sirijos sukilėlių anklave

Tarptautinė bendrija ketvirtadienį didina spaudimą nutraukti civilių gyventojų kančias netoli Damasko esančiame Sirijos sukilėlių anklave, kur per intensyvų bombardavimą iš režimo lėktuvų žuvo daugiau kaip 300 žmonių.

 Trečiadienį per naujus antskrydžius keliose anklavo dalyse žuvo mažiausiai 50 civilių<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Trečiadienį per naujus antskrydžius keliose anklavo dalyse žuvo mažiausiai 50 civilių<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2018, 11:51 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:18 PM

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį drauge su Prancūzija paragino nedelsiant nutraukti nuo sekmadienio vykstančius susirėmimus maždaug 400 tūkst. gyventojų turinčioje Rytų Gutoje, kuri, pasak jo, tapo „pragaru Žemėje“.

JT Saugumo Taryba ketvirtadienį turėtų balsuoti dėl rezoliucijos projekto, kuriuo reikalaujama 30-čiai dienų nutraukti ugnį ir leisti pristatyti pagalbą bei išvežti pacientus.

Balsavimo buvo siekiama Raudonajam Kryžiui pareikalavus galimybių pasiekti Rytų Gutą ir pareiškus, jog situacija yra baisi ir reikia įleisti jo komandas padėti gydytojams bei slaugytojams.

Trečiadienį per naujus antskrydžius keliose anklavo dalyse žuvo mažiausiai 50 civilių, tarp jų – aštuoni vaikai, o dar 350 žmonių buvo sužeisti.

Buvo taikomasi ir į daug regiono ligoninių, dalis jų nebegali dirbti.

Kovos artimiausiomis dienomis ir savaitėmis tikriausiai sukels daug daugiau kančių ir mūsų komandas reikia įleisti į Rytų Gutą padėti sužeistiesiems“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) delegacijos Sirijoje vadovė Marianne Gasser.

Sirijos karo lėktuvai šį mėnesį suintensyvino smūgius Rytų Gutai, esančiai į rytus nuo Damasko.

Nebespėjantys medikai

„Sužeistos aukos miršta vien dėl to, kad negalima laiku suteikti jiems pagalbos“, – sakė M.Gasser.

Kaip pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), nuo sekmadienio buvo sužeista maždaug 1,5 tūkst. žmonių. Tai vienas kruviniausių epizodų per visą septynerius metus trunkantį Sirijos karą.

Daugelis trečiadienio antskrydžių aukų žuvo ant Kafr Batnos miesto numetus sprogmenų prikrautas statines. Tokiais improvizuotais sprogmenimis žala paprastai daroma nesirenkant.

Didžiausiame Rytų Gutos mieste Dumoje esanti ligoninė vis dar dirba, bet atvežamų sužeistųjų srautas yra toks didelis, kad gydytojai ir slaugytojai negali visų išgelbėti.

JT ir viena nevyriausybinė organizacija pranešė, kad pirmadienį ir antradienį buvo subombarduotos mažiausiai septynios ligoninės.

„Režimas tvirtina, kad taikosi į ginkluotas grupuotes ir teroristus, bet tiesa ta, kad jis taikosi tik į civilius“, – sakė gydytojas Ahmadas Abdulghani iš Hamurijos ligoninės „Dar al Shifa“, kuriai per antskrydį buvo padaryta didelė žala. – Tai ligoninė, kurioje gydomi ligoniai ir civiliai, kodėl taikytis į ją?“

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas sakė, kad tarp 320 žmonių, nuo sekmadienio žuvusių per antskrydžius, yra mažiausiai 76 vaikai.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad sukilėliams apšaudant Damaską buvo sužeista 18 žmonių.

„Pretekstas“

Švedija ir Kuveitas parengė JT rezoliuciją, kuria siekiama ugnies nutraukimo mėnesiui, ir paprašė „kuo greičiau“ surengti balsavimą, pranešė Švedijos misija.

A.Guterresas JT Saugumo Tarybai sakė, kad „labai liūdi dėl baisių kančių“, kurias Rytų Gutoje patiria „pragarą Žemėje“ išgyvenantys civiliai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apkaltino Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimą naudojantis terorizmu kaip pretekstu atakuoti civilius.

Rusija, kuri yra pagrindinė B.al-Assado rėmėja, bet neigia tiesiogiai dalyvaujanti antskrydžiuose Rytų Gutoje, anksčiau ragino sušaukti Saugumo Tarybos posėdį dėl krizės, kurią ambasadorius Vasilijus Nebenzia pavadino „sudėtinga situacija“.

„Ten yra teroristų, su kuriais kovoja Sirijos armija“, – sakė jis.

Tačiau JAV ambasadorė Nikki Haley pareiškė, jog „paprasčiausiai absurdiška teigti, kad šios atakos prieš civilius ir kova su terorizmu turi ką nors bendra“.

„Laikas imtis skubių veiksmų viliantis išgelbėti vyrų, moterų ir vaikų, kuriuos atakuoja barbariškas Assado režimas, gyvybes“, – sakė ji ir paragino Tarybos nares paremti minimą rezoliucijos projektą.

Su režimu kovojančios grupuotės, daugiausia islamistų frakcijos ir, taip pat, nuo „al Qaeda“ atskilusi grupuotė, minimą rajoną kontroliavo nuo 2012 metų.

Dabar, kai iš žemėlapio ištrintas kažkada didžiulius plotus užėmęs „Islamo valstybės“ (IV) „kalifatas“, režimas, regis, yra pasiryžęs atsiimti visas teritorijas.

Vienas svarbiausių taikinių yra Rytų Guta sostinės pakraštyje. Pastarosiomis dienomis vyriausybinės pajėgos buvo telkiamos aplink Rytų Gutą, tikriausiai rengiantis sausumos puolimui.

„Ilgai baiminomės, kad Rytų Gutoje pasikartos baisios scenos, kurias pasaulis matė per Rytų Alepo kritimą, ir šie nuogąstavimai atrodo labai pagrįsti“, – sakė tarptautinės pagalbos organizacijos „International Rescue Committee“ (IRC) regioninio padalinio vadovas Markas Schnellbaecheris.

Mūšis, per kurį vyriausybinės pajėgos 2016 metais iš sukilėlių atkovojo antrąjį pagal dydį šalies miestą, nulėmė didžiulę žalą ir kančias, kurios buvo lyginamos su Stalingradu ir Varšuvos getu per Antrąjį pasaulinį karą.

Režimas taip pat siekia atkurti savo kontrolę kituose rajonuose šalies šiaurėje, įskaitant Idlibo provinciją, kuri iš esmės vienintelė dar lieka sukilėlių rankose.

Antradienį režimo pajėgos buvo dislokuotos Afrino regione – kurdų anklave prie Sirijos sienos su Turkija. Tai buvo padaryta kurdų pajėgoms paprašius Damasko apsaugoti jas nuo mėnesį vykdomo Ankaros puolimo.

Jas greit apšaudė Turkijos pajėgos, pareiškusios, kad paleido „įspėjamųjų šūvių“ į „režimą remiančias teroristines grupuotes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.