Atsistatydino į skandalus įsivėlęs Australijos vicepremjeras B. Joyce'as

Australijos premjero pavaduotojas Barnaby Joyce'as penktadienį paskelbė atsistatydinsiantis ir pareigų, bet liekąs dirbti parlamente, sulaukęs kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo ir prieštaringų vertinimų dėl romano su savo buvusia padėjėja, dabar besilaukiančia. 

 B. Joyce'as vadovauja Australijos nacionalinei partijai, priklausančiai valdančiajai koalicijai, vadovaujamai premjero Malcolmo Turnbullo liberalsų.<br> AP nuotr.
 B. Joyce'as vadovauja Australijos nacionalinei partijai, priklausančiai valdančiajai koalicijai, vadovaujamai premjero Malcolmo Turnbullo liberalsų.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 8:21 AM

B. Joyce'as vadovauja Australijos nacionalinei partijai, priklausančiai valdančiajai koalicijai, vadovaujamai premjero Malcolmo Turnbullo liberalsų. Pastarąsias dvi savaites jo pavardė mirgėjo pirmuosiuose puslapiuose, paaiškėjo, kad vicepremjeras paliko žmoną, su kuria gyveno 24 metus, dėl jaunesnės buvusios savo patarėjos žiniasklaidos reikalams, dabar besilaukiančios jųdviejų sūnaus. 

50-metis politikas tvirtino ištversiantis šią audrą, bet penktadienį jo padėtis tapo daug keblesnė, nes partijai buvo pateiktas skundas dėl seksualinio priekabiavimo. B. Joyce'as neigia elgęsis netinkamai. 

„Pirmadienį ryte pasakysiu (per posėdį) partijos būstinėje, kad atsistatydinu iš Nacionalinės partijos vadovo ir Australijos lyderio pavaduotojo pareigų“, – B. Joyce'as sakė per spaudos konferenciją Armideilyje, savo rinkimų apygardoje Naujajame Pietų Velse. 

„Nepaprastai svarbu, kad būtų išeita iš ydingo rato – ne vien dėl parlamento, bet, dar svarbiau, nutraukti šį ratą dėl Vikki (jo meilužės), mano negimusio vaiko, mano dukterų ir Nat (jo žmonos)“, – pareiškė vicepremjeras. 

B. Joyce'as šią savaitę turėjo pavaduoti premjerą, B. Turnbullui išvykus į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, bet pasirinko išeiti atostogų. 

Kadangi užsienio reikalų ministrė Julie Bishop taip pat išvykusi iš šalies, vyriausybės vadovo vaidmenį laikinai perėmė Senato lyderis Mathias Cormannas. Dar prieš B. Joyce'ui paskelbiat apie savo sprendimą jis pareiškė, kad bet kokie kaltinimai dėl priekabiavimo turi būti vertinami rimtai. 

„Bet koks pareiškimas apie seksualinį persekiojimą yra labai rimtas pareiškimas, – žurnalistams sakė Senato vadovas. – Kaip suprantu, buvo pateiktas oficialus skundas, ir šis skundas tiriamas. Šiuo metu iš tikrųjų tai yra viskas, ką turiu apie tai pasakyti.“ 

B. Joyce'as tvirtino, kad šis kaltinimas yra „melagingas ir šmeižikiškas“. Jis sakė norįs, kad šį reikalą ištirtų atitinkamos tarnybos. 

„Paprašiau, kad tai būtų perduota policijai“, – nurodė vicepremjeras, bet pripažino, kad šis kaltinimas buvo „lašas, perpildęs taurę“. 

Šurmulys Australijoje 

Kaip pranešama, pastaruoju metu B. Joyce'o kolegos jautė vis didesnį nusivylimą dėl jo reakcijos į skandalą dėl nesantuokinio kūdikio. 

Vicepremjeras šią savaitę davė kelis interviu žiniasklaidai, nors tuo metu turėjo atostogauti ir vengti būti dėmesio centre. Du jo partijos nariai viešai paragino B. Joyce'ą atsistatydint. 

Dėl B. Joyce'o nesantuokinio romano skandalo įtūžęs B. Turnbullas, priklausomas nuo mažesnės Nacionalinės partijos palaikymo, oficialiai uždraudė lytinius santykius tarp kabineto narių ir jų darbuotojų. 

Jis dukart atsisakė pareikšti palaikymą savo pavaduotojui, kai ketvirtadienį buvo apie tai klausinėjamas žurnalistų Vašingtone. 

Nacionalinės partijos deleguotas vaikų ir šeimų reikalų viceministras Davidas Gillespie užsiminė, kad galėtų perimti atsilaisvinusį lyderio postą. Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad didelį palaikymą turi veteranų reikalų ministro Michaelo McCormacko kandidatūra. 

Naujasis Nacionalinės partijos lyderis automatiškai taptų premjero pavaduotoju pagal koalicijos sutartį tarp abiejų pagrindinių centro dešiniųjų partijų. 

Kasdien žiniasklaidos skelbiami pranešimai apie šį skandalą buvo prikaustę Australijos visuomenės dėmesį ir įžiebė debatus apie darbo kultūrą, pasaulyje kilus sąjūdžiui prieš seksualinį priekabiavimą su šūkiu #MeToo („Ir aš“). 

Šis skandalas taip pat pabrėžė koalicinės vyriausybės netvirtą padėtį. Keliais mėnesiais anksčiau ją buvo ištikusi krizė paaiškėjus, kad kai kurie parlamento nariai turi dvigubą pilietybę, todėl pagal konstituciją negali būti įstatymų leidėjai. Ši kolizija grasino iš vyriausybės atimti jos turimą menką daugumą parlamente. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.