Naujai Šiaurės Korėjos delegacijai vadovaus šnipų vadas

Pjongčango olimpiada juda į pabaigą. Sekmadienį uždarymo ceremonijoje dalyvaus nauji svečiai iš Šiaurės Korėjos. Tarp jų – ir veikėjas, nuskandinęs Pietų Korėjos laivą ir pražudęs daugybę jūreivių.

Sekmadienį į žiemos olimpiados uždarymą Pietų Korėjoje atvyks nauja Pchenjano delegacija. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sekmadienį į žiemos olimpiados uždarymą Pietų Korėjoje atvyks nauja Pchenjano delegacija. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 23, 2018, 12:47 PM

Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos pareigūnai vakar patvirtino, kad olimpiados uždarymo ceremonijoje dalyvaus dar viena delegacija iš Pchenjano, kuriai vadovaus Komunistų partijos Centro komiteto vicepirmininkas Kim Yong-cholas.

Delegacija į Pietų Korėją atvyks sekmadienį ir viešės iš viso tris dienas. Kim Yong-cholas Šiaurės Korėjoje atsakingas už reikalus tarp abiejų Korėjų.

Koks jo amžius, nežinoma, tačiau žvalgybininkai mano, kad jam 71–72 metai.

Anksčiau jis vadovavo Šiaurės Korėjos žvalgybos generaliniam biurui, kuris 2010 metais nuskandino Pietų Korėjos korvetę „Cheonan“. Tąsyk žuvo 46 jūreiviai.

Seulas apie Kim Yong-cholo vizitą pranešė ir Vašingtonui, vyksta diskusijos šia tema. Šiaurės Korėjos delegaciją iš viso sudarys aštuoni žmonės, įskaitant Ri Son-gwoną.

Pastarasis, kaip ir Kim Yong-cholas, taip pat rūpinasi abiejų Korėjų reikalais ir Pietų Korėjoje jau lankėsi vasario pradžioje.

Tą kartą jis dalyvavo olimpiados atidarymo ceremonijoje kartu su Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-uno seserimi Kim Yo-jong.

Kim Yong-cholo vadovaujama delegacija sekmadienį atkeliaus ne lėktuvu, o automobiliais.

Delegacijos nariai susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.

Į Pietų Korėją taip pat atvyksta JAV delegacija, kuriai vadovaus prezidento Donaldo Trumpo dukra Ivanka. Ji šįvakar Mėlynuosiuose rūmuose vakarieniaus su Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu. Tiesa, JAV prezidento dukra neketina vėliau susitikti su Šiaurės Korėjos delegacija.

Olimpiados atidarymo ceremonijoje dalyvavo Amerikos viceprezidentas Mike’as Pence’as, jis turėjo susitikti ir su Šiaurės Korėjos lyderio seserimi Kim Yo-jong. Tačiau, pasak JAV pareigūnų, Šiaurės Korėja paskutinę akimirką pakeitė planus ir susitikimas neįvyko.

Pietų Korėjos valdžia Kim Yo-jong delegacijos trijų dienų vizitui išleido apie 240 mln. vonų (180 tūkst. eurų).

Didžiąja šių pinigų dalimi padengtos 4 pareigūnų ir jų 18 palydovų apgyvendinimo, transporto ir maisto išlaidos.

Kim Yo-jong Seule įsikūrė prie upės stovinčiame penkių žvaigždučių viešbutyje „Walkerhill“.

Tuo metu Tarptautinis olimpinis komitetas sumokėjo apie 50 tūkst. JAV dolerių (40,7 tūkst. eurų), kad žaidynėms paruoštų 22 Šiaurės Korėjos atletus. Nėra žinoma tiksli suma, kuri buvo išleista Pchenjano 229 sirgaliams ir 137 orkestro nariams.

Santykiai tarp Pietų ir Šiaurės Korėjos pastaruoju metu šiltėjo. Prie to prisidėjo ne tik Pjongčango olimpinės žaidynės, bet ir Pietų Korėjos kariuomenė.

Pasienį saugantys kariškiai jau kelis mėnesius Šiaurės Korėjai skleidžiamoje propagandoje nebemini diktatoriaus Kim Jong-uno vardo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.