Donaldas Tuskas neabejoja, kad ES pritars kontroversiškam „Brexit“ susitarimo projektui

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį pareiškė esąs „visiškai tikras“, kad Bendrijos narės pritars „Brexit“ sutarties projektui, išprovokavusiam Londono pasipiktinimą dėl joje numatytų išlygų Šiaurės Airijai.

 D.Tuskas susitiko su Th.May. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Tuskas susitiko su Th.May. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2018, 3:37 PM

„Esu visiškai tikras, kad visos narės pritars visiems esminiams sutarties projekto elementams“, – sakė D.Tuskas verslo lyderiams Briuselyje ir pridūrė, kas ES narės artimiausiomis savaitėmis peržiūrės dokumento tekstą.  

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May piktai atmetė trečiadienį pristatytą susitarimo projektą. Ji pažymėjo, kad niekada neleis blokui kėsintis į šalies „konstitucinį vientisumą“.

Premjerę labiausiai papiktino siūlymas leisti britų valdomai Šiaurės Airijai likti ES muitų sąjungoje, jei nebus rasta geresnio sprendinio, kaip išvengti realios sienos su Bendrijai priklausančia Airija.

D.Tuskas sakė, kad jei Th.May nepatinka šis pasiūlymas, ji gali pateikti alternatyvų planą.

„Kol kas niekas nepateikė nieko protingesnio“, – pažymėjo jis.

„Po kelių valandų Londone užduosiu klausimą, ar Jungtinės Karalystės vyriausybė turi geresnę idėją, kuri taip pat efektyviai užtikrintų, kad tarp Airijos ir Šiaurės Airijos nebus realios sienos? – sakė jis.

„Netrikdoma prekyba – neįmanoma“

Airija ir ES pasisako už „Brexit“ susitarimą, kuris leistų išvengti vadinamosios kietos sienos, įskaitant muitinės patikrą, kad nekiltų pavojus 1998 metų Didžiojo penktadienio sutarčiai, užbaigusiai tris dešimtmečius trukusį konfliktą Šiaurės Airijoje.

ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier tvirtino, kad idėja palikti Šiaurės Airiją muitų sąjungoje tėra „atsarginis planas“ tam atvejui, jei liktų neįgyvendinti du Britanijos pageidaujami variantai: vienas jų numato technologiškai pažangią sienos kontrolę, netrikdančią prekybos, o pagal kitą sprendinys priklausytų nuo būsimo ES ir Jungtinės karalystės prekybos susitarimo.    

Tačiau D.Tuskas įspėjo, kad dėl Britanijos sau iškeltų išstojimo iš ES sąlygų – privalomo pasitraukimo iš muitų sąjungos ir bendrosios rinkos – „netrikdoma prekyba“ bus neįmanoma.

„Visi privalo suprasti, kad Jungtinės Karalystės nubrėžtos raudonos linijos taip pat apibrėš mūsų būsimus santykius“, – sakė buvęs Lenkijos premjeras.

„Noriu aiškiai pabrėžti vieną dalyką. Už muitų sąjungos ir bendrosios rinkos ribų negali būti netrikdomos prekybos. Tai yra neišvengiamas šalutinis „Brexit“ poveikis“, – pažymėjo jis.

Trečiadienį pristatytame 120 puslapių Susitarimo dėl išstojimo pagal 50 straipsnį projekte teisiškai suformuluota tai, kas buvo išdėstyta pernai gruodį Th.May ir Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio sudarytame preliminariame susitarime. Tame preliminariame dokumente buvo faktiškai apeitas Šiaurės Airijos klausimas.

Susitarimo projekte, be Airijos temos, paliečiami ir kiti klausimai, įskaitant Jungtinėje Karalystėje gyvenančių ES piliečių teises ir Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos finansinius aspektus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.