Per išpuolius Burkina Faso sostinėje žuvo dešimtys žmonių

Burkina Fase per atakas prieš šalies ginkluotųjų pajėgų štabą ir Prancūzijos ambasadą penktadienį žuvo dešimtys žmonių, pranešė pareigūnai.

 Burkina Faso vyriausybė nurodė, kad prie kariuomenės štabo sprogo užminuotas automobilis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Burkina Faso vyriausybė nurodė, kad prie kariuomenės štabo sprogo užminuotas automobilis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-03 11:40

Tokia koordinuota operacija išryškino šios valstybės trapumą vadinamajame Sachelio regione, kurio šalys kaunasi su kruvinu džihadistų sukilimu.

Burkina Faso vyriausybė nurodė, kad prie kariuomenės štabo sprogo užminuotas automobilis, ir kad šios atakos taikinys galėjo būti regioninių antiteroristinių pajėgų „G5 Sahel“ susitikimas.

Jame dalyvavo Burkina Faso, Čado, Malio, Mauritanijos ir Nigerio pareigūnai, atstovaujantys „G5 Sahel“ šalims, įsteigusioms bendras karines pajėgas kovoti su džihadistais pietiniame Sacharos pakraštyje.

Sprogimas ir Prancūzijos ambasadoje surengta ataka pareikalavo aštuonių ginkluotųjų pajėgų narių gyvybių, o dar 80 asmenų buvo sužeista, nurodė saugumo ministras Clement'as Sawadogo. Jis taip pat sakė, kad buvo nukauti aštuoni užpuolikai.

„Tas automobilis buvo prikimštas sprogmenų“, ir ši mirtininko ataka padarė „didžiulės žalos“, sakė ministras.

Trys saugumo pajėgų šaltiniai: du Prancūzijoje ir vienas – Vakarų Afrikoje, naujienų agentūrai AFP sakė, kad vien per ataką prieš Burkina Faso ginkluotųjų pajėgų štabą žuvo 28 žmonės.

Šaltiniai iš Prancūzijos vyriausybės patikino, kad tarp nukentėjusiųjų prancūzų nebuvo, o padėtis prie Prancūzijos ambasados ir kultūros centro sostinėje Vagadugu yra „kontroliuojama“.

„Mūsų šalis vėl tapo tamsiųjų jėgų taikiniu“, – pareiškė Burkina Faso prezidentas Rochas Marcas Christianas Kabore.

Įnirtingas mūšis Vagadugu centre prasidėjo įpusėjus rytui.

Pasak įvykio liudininkų, sostinės rajone, kuriame įsikūrusios daugelio šalių ambasados ir Jungtinių Tautų biurai, penki ginkluoti vyrai iššoko iš automobilio ir pradėjo šaudyti į praeivius, po to pajudėjo Prancūzijos ambasados link.

Kiti liudininkai sakė, kad kitoje vietoje Vagadugu centre, netoli Burkina Faso ginkluotųjų pajėgų štabo ir prancūzų kultūros centro, esančio maždaug už kilometro nuo pirmosios atakos vietos, driokstelėjo sprogimas.

C.Sawadogo teigimu, kariuomenės štabe turėjo vykti „G5 Sahel“ susitikimas, tačiau jis buvo perkeltas į kitas patalpas.

„Galbūt jis buvo taikinys. Šiuo metu to nežinome. Bet kokiu atveju, tas kambarys per sprogimą buvo sunaikintas tikrąja to žodžio prasme“, – sakė ministras.

Regioninės pajėgos „G5 Sahel“, turėsiančios 5 000 karių, siekia pradėti savo veiklą iki šio mėnesio pabaigos.

Iki šiol yra įkurta šios misijos būstinė, suformuota vadovavimo struktūra. Taip pat su Prancūzijos pagalba buvo surengtos dvi operacijos prieš džihadistų kovotojus neramiame „trijų sienų“ regione, kur ribojasi Malis, Nigeris ir Burkina Fasas.

Nigerio prezidentas Issoufou Mahamadou, šiuo metu pirmininkaujantis „G5 Sahel“, sakė, kad penktadienio atakos „tik sustiprins „G5 Sahel“ ir jų sąjungininkų ryžtą kovoje su terorizmu“.

Kol kas už išpuolius atsakomybės neprisiėmė nė viena grupuotė, tačiau Burkina Faso informacijos ministras Remis Fulgance Dandjinou sakė, kad šios atakos „labai panašios į teroro aktą“.

Neramus regionas

Burkina Fasas priklauso nestabilių, su džihadistais kovojančių šalių grupei pietiniame Sacharos pakraštyje, Sachelio regione.

Šis sukilimas jau pareikalavo tūkstančių gyvybių, dešimtis tūkstančių gyventojų privertė palikti namus ir sudavė paralyžiuojančius smūgius ekonomikoms, kurios ir taip yra tarp skurdžiausių pasaulyje.

Pernai rugpjūčio 13 dieną du užpuolikai pradėjo šaudyti į restoraną pagrindinėje Vagadugu gatvėje, žuvo 19 ir buvo sužeistas dar 21 žmogus. Atsakomybės už išpuolį iki šiol niekas neprisiėmė.

2016 metų sausio 15 dieną 30 žmonių, tarp jų – šeši kanadiečiai ir penki europiečiai, žuvo per džihadistų ataką prieš viešbutį ir restoraną miesto centre.

Atsakomybę už ją prisiėmė ekstremistų grupuotė Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM).

 

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius 031053

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.