Egiptas perleidžia Saudo Arabijai dvi salas

Likus dienai iki Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo bin Salmano vizito Egipte, šios šalies konstitucinis teismas atvėrė kelią ginčytinam dviejų salų perdavimui Rijadui. 

Mohammedas bin Salmanas ruošiasi vizitui Egipte. <br>Scanpix nuotr.
Mohammedas bin Salmanas ruošiasi vizitui Egipte. <br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2018, 12:47 PM

Teisėjai Kaire, anot žiniasklaidos, panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo sutartis tarp Egipto ir Saudo Arabijos dėl salų perdavimo buvo paskelbta neteisėta. Dabar salų perleidimui kliūčių neliko. 

Abi šalys 2016-aisiais susitarė, kad Tirano ir Sanafiro salos Raudonojoje jūroje ateityje priklausys Saudo Arabijai. Egipto prezidentas Abdelas Fattahas al Sisis sutartį jau pasirašė, o parlamentas Kaire ratifikavo. Tačiau jos įgyvendinti buvo negalima, kol skundą nagrinėjo konstitucinis teismas. 

Sprendimas perleisti salas sukėlė pasipiktinimą ir protestus visame Egipte. Opozicija apkaltino vyriausybę, jog ši dovanoja salas Saudo Arabijai, kad užsitikrintų turtingos kaimynės palankumą. A. F. al Sisis tuo tarpu argumentuoja, kad Rijadas Tirano ir Sanafiro salas šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje perleido Egiptui tiki laikinai ir todėl dabar teisėtai reiškia į jas pretenzijas. 

Saudo Arabijos kronprincas M. bin Salmanas sekmadienį lankysis Egipte su pirmuoju savo vizitu užsienyje po paskyrimo sosto įpėdiniu. Dvi dienas truksianti jo viešnagė Kaire vyks likus trims savaitėms iki Egipto prezidento rinkimų, kuriuose tikimasi A. F. Al Sisio perrinkimo. 

Trečiadienį kronprinco laukiama Didžiojoje Britanijoje, kovo 19-22 dienomis numatytas jo vizitas Vašingtone. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.