Rusų žiniasklaida: Vakarų atstūmimas padidino Vladimiro Putino pergalę

Besiplečianti prezidento Vladimiro Putino priešprieša su Vakarais padidino jo rinkimų pergalės mastą, pirmadienį teigė Rusijos žiniasklaida, o liberalūs žurnalistai reiškė nuogąstavimus dėl Kremliaus vadovo viešpatavimo politikoje.

 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas triuškinančiai laimėjo prezidento rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 1:45 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 4:56 PM

„Absoliuti pergalė ir visiškas nokautas jo varžovams“, – skelbė Kremlių remiančio bulvarinio laikraščio „Komsomolskaja pravda“ antraštė.

Rinkimų rezultatai yra „triuškinamas smūgis“ Vakarams, „išsipildė didžiausias mūsų „partnerių“ Vakaruose košmaras“, rašė laikraštis.

„Beprecedentis spaudimas Rusijai iš išorinio pasaulio privertė rusus susiburti ir susivienyti aplink valdžią“, – liberaliam verslo dienraščiui „Vedomosti“ sakė politikos analitikas Andrejus Koliadinas.

Rusus paskatino klausimai, izoliavę Maskvą tarptautinėje scenoje, tokie kaip olimpinis draudimas dėl dopingo ir buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio bei jo dukters apnuodijimas Didžiojoje Britanijoje, sakė analitikai.

Laikraštis „Nezavisimaja gazeta“ citavo politikos analitiką Aleksejų Muchiną, kurio nuomone, faktas, kad Vakarų galios „atstumia mūsų šalį“, rinkėjų aktyvumą padidino 5–10 procentų. 

„Užsienio politikos veiksnys užtikrino didelį aktyvumą“, – rašė laikraštis.

Tuo tarpu Kremliaus priešininko Aleksejaus Navalno raginimai boikotuoti rinkimus padarė priešingą poveikį ir padidino rinkėjų aktyvumą, rašė kai kurie laikraščiai.

A. Navalno boikoto kampanija atstūmė „net protestuoti linkusius piliečius“, rašė „Nezavisimaja gazeta“.

Rinkimų rezultatai „išmušė pagrindą iš po kojų“ pagrindiniam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, organizavusiam didelio masto rinkimų stebėjimo kampaniją ir dėjusiam pastangas atskleisti pažeidimus, bet nesugebėjusiam įrodyti, kad Putinas neturi šalies paramos, teigė „Komsomolskaja Pravda“.

Radijo stoties „Kommersant FM“ žurnalistas Stanislavas Kučeris savo interneto svetainėje kritikavo opoziciją ir sakė, kad jos nesugebėjimas susitarti tarpusavyje padėjo V. Putinui. „Putino vietoje dabar jiems įteikčiau valstybės apdovanojimus“, –  rašė S. Kučeris.

Liberali žiniasklaida, tokia kaip „Vedomosti“, daugiausiai dėmesio skyrė „2024-ųjų problemai“. Tais metais V. Putinas pagal konstituciją negalės siekti trečios kadencijos iš eilės. „Nėra pojūčio, kad dar šešeri metai bus paskutiniai Putino metai valdžioje“, – rašė laikraštis. 

„Laukia arba valdžios perdavimas parengtam įpėdiniui, arba konstitucijos perrašymas, siekiant išsaugoti asmeninę galią“, – sakoma straipsnyje, kuriame taip pat nurodoma, kad V. Putino „laukia pavojai“.

S. Kučeris iš „Kommersant FM“ žengė dar toliau ir paragino rusus emigruoti.

„Buvote perspėti, kad valdžios vertikalė yra reali ir ilgam“, – sakė S. Kučeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.