Po rusų diplomatų išsiuntimo – griežtas Rusijos atsakas JAV

Maskva išsiunčia iš šalies 60 amerikiečių diplomatų ir uždaro JAV konsulatą Sankt Peterburge, ketvirtadienį paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

 Sergejus Lavrovas<br> Scanpix nuotr.
 Sergejus Lavrovas<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-29 20:52, atnaujinta 2018-03-29 21:43

Šiuo metu JAV ambasadoriui Maskvoje Jonui Huntsmanui Rusijos URM pristatomos atsakomosios priemonės į 60 rusų diplomatų išsiuntimą iš Jungtinių Valstijų.

„Tarp jų (atsakomųjų priemonių) yra mūsų sprendimas išsiųsti analogišką skaičių diplomatų ir sprendimas atšaukti leidimą dirbti JAV generaliniam konsulatui Sankt Peterburge“, – teigė S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat pareiškė, kad atsakomosios priemonės Vašingtonui bus ne vien „veidrodinio“ principo.

„Kas dėl kitų šalių, joms bus pritaikytos simetriškos priemonės“, – teigė S. Lavrovas.

Jis pridūrė, kad Rusija taip reaguoja į „visiškai nepriimtinus veiksmus, kurių imtasi prieš mus, esant labai griežtam Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos spaudimui ir prisidengus vadinamosios Skripalių bylos pretekstu“.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat apkaltino Londoną „verčiant visus eiti antirusiška kryptimi“.

Per spaudos konferenciją Maskvoje jis sakė norintis „išsiaiškinti tiesą“ dėl apnuodijimo ir apkaltino Britaniją „besityčiojant iš tarptautinės teisės“.

Jis sakė, kad Rusija paprašė susitikimo su Cheminio ginklo draudimo organizacijos vykdomąja taryba, kad galėtų užduoti klausimų ir „išsiaiškinti tiesą“.

Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste kovo 4-ąją įvykdytas išpuolis prieš buvusį Rusijos dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą sulaukė didžiulio atsako: dešimtys šalių paskelbė išsiųsiančios daugiau kaip 150 Rusijos diplomatų.

Vašingtonas ėmėsi vienų griežčiausių atsakomųjų priemonių, išsiųsdamas 60 Rusijos diplomatų.

JAV prezidento administracijos atstovai pridūrė, kad tarp išsiunčiamų diplomatų yra 12 Rusijos atstovų Jungtinėse Tautose, kurie anksčiau turėjo ryšių su Rusijos žvalgyba.

Be to, JAV uždarė Rusijos konsulatą Siatle – pareigūnų turimais duomenimis, rusų diplomatai stebėjo netoliese esančią povandeninių laivų bazę ir korporacijos „Boeing“ padalinį.

Apkaltindami Maskvą, Londonas ir jo sąjungininkai atkreipė dėmesį į SSRS mokslininkų sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ („Naujokas“) panaudojimą, ankstesnius išpuolius Rusijoje prieš disidentus ir tokias pastarųjų metų Maskvos agresijos apraiškas kaip Krymo aneksija ir tariamai Kremliaus vykdomas kibernetines atakas.

Kremlius kategoriškai atmeta kaltinimus, kad Rusija yra kaip nors prisidėjusi prie Skripalių apnuodijimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.