Izraelis keičia afrikiečių migrantų deportacijos planą, planuoja juos siųsti į Vakarus

Izraelis pirmadienį paskelbė susitaręs su Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra atšaukti prieštaringai vertintą planą deportuoti afrikiečius migrantus ir nurodė, kad jis keičiamas nauju planu, pagal kurį tūkstančiai atvykėlių turėtų būti išsiųsti į Vakarų valstybes.

 Dauguma šių žmonių yra atvykę iš Sudano ir Eritrėjos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dauguma šių žmonių yra atvykę iš Sudano ir Eritrėjos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2018, 4:40 PM

Pagal naują susitarimą, apie kurį paskelbė premjero Benjamino Netanyahu biuras, mažiausiai 16 250 migrantų bus perkelti į Vakarų šalis, bet neatskleidė, kurios valstybės sutinka juos priimti.

B.Netanyahu sausį buvo paskelbęs, kad bus įgyvendinama programa prieš neteisėtai atvykusius migrantus: jiems turėjo būti pasiūlyta pasirinkti savanoriškai išvykti arba būti neribotam laikui įkalintiems ir galiausiai būti priverstinai išsiųstiems.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu Izraelyje yra apie 42 tūkst. afrikiečių migrantų. Apie pusę jų sudaro vaikai, moterys arba šeimas turintys vyrai, kuriems negrėsė pavojus būti deportuotiems artimiausiu laiku.

Dauguma šių žmonių yra atvykę iš Sudano ir Eritrėjos.

Kadangi migrantams repatriacijos atveju gali grėsti įkalinimas arba iškilti kitokių pavojų, Izraelis ketino juos perkelti į vieną neįvardytą Afrikos valstybę. Deportuoti numatyti asmenys ir pagalbos darbuotojai sakė, kad ta šalis veikiausiai yra Ruanda arba Uganda.

Pirmadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad pagal naują planą nebelieka būtinybės siųsti migrantus į neatskleidžiamas trečiąsias šalis.

Šiuos planus griežtai kritikuoja tiek JT pabėgėlių reikalų agentūra, tiek kai kurie izraeliečiai ir žmogaus teisių aktyvistai.

Migrantų buvimas Izraelyje tapo politiniu klausimu, o B.Netanyahu sako, kad šie žmonės yra „ne pabėgėliai, o neteisėti prasiskverbėliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.