S. Lavrovas rado kam suversti kaltę dėl Skripalių apnuodijimo

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimas gali būti naudingas Jungtinės Karalystės vyriausybei, nes ši byla nukreipia dėmesį nuo problemų, kylančių šaliai ruošiantis išstoti iš Europos Sąjungos.

 S.Lavoras suvertė kaltę Jungtinei Karalystei. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Lavoras suvertė kaltę Jungtinei Karalystei. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2018, 2:55 PM

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S.Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo apnuodyti Anglijos pietiniame Solsberio mieste, veikiausiai savo namuose. Ekspertai padarė išvadą, kad jie buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“).

„Esama ir kitų paaiškinimų, apie juos kalba ir ekspertai. Jie kalba, kad tai galėtų būti visiškai paranku ir Britanijos specialiosioms tarnyboms, žinomoms savo gebėjimais veikti su licencija žudyti“, – S.Lavrovas sakė per spaudos konferenciją Maskvoje.

Jis pridūrė, kad šis skandalas „gali būti naudingas ir Britanijos vyriausybei, atsidūrusiai nepatogioje padėtyje, nes neišpildė įsipareigojimų savo rinkėjams dėl „Brexit“ sąlygų“

S.Lavrovas dar kartą pabrėžė, kad jo šalis griežtai neigia turinti ką nors bendra su Skripalių apnuodijimu, ir pridūrė, kad Maskva sieks, jog tiesa būtų nustatyta.

Užsienio reikalų ministras piktinosi, kad „iš Rusijos pareikalauta atsakyti, ar tai įsakė padaryti (prezidentas Vladimiras) Putinas, ar Rusija nebekontroliuoja savo cheminio arsenalo“.

Pasak jo, Jungtinės Karalystės pareiškimai, kad Rusijos vadovybė galėjo turėti motyvų apnuodyti S.Skripalį, yra „beprotiška provokacija“.

„Kai pareiškiama, kad įsakymas duotas iš paties viršaus – prezidentas Putinas jau asmeniškai pakomentavo šią padėtį ir kalbėjo, kad tik visiškai iš anksto nusistatęs žmogus, sumanęs baisią, beprotišką provokaciją, gali tvirtinti, jog Rusija turėjo motyvą, kaip daro kolegos britai“, – sakė S.Lavrovas.

„Mes negalėjome turėti motyvo. Tas žmogus buvo paleistas į laisvę, jam suteikta malonė – suteikta malonė pagal apsikeitimą su Rusijos atstovais, įvykdytą prieš kelerius metus. Jeigu tam žmogui būtų buvę kokių nors pretenzijų, jis tikriausia nebūtų iškeistas“, – aiškino ministras.

S.Lavrovas pridūrė, kad Maskvos santykiai su JAV, Jungtine Karalyste ir keletu kitų Vakarų šalių šiuo metu yra prastesni netgi už buvusius per Šaltąjį karą.

„Iš tikrųjų daug kalbama apie šaltąjį karą; daug kalbama, kad padėtis dabar blogesnė negu buvo per klasikinį Šaltąjį karą, nes anuomet buvo kažkokios taisyklės, buvo paisoma tam tikro padorumo, – sakė jis. – Manau, kad dabar mūsų partneriai Vakaruose – visų pirma turiu omenyje Jungtines Valstijas ir keletą kitų šalių, aklai jas sekančių – atmetė bet kokį padorumą, griebiasi atviro melo, atviros dezinformacijos.“

S.Lavrovas skundėsi, kad Jungtinės Karalystės tarnybos iki šiol neleido suteikti Rusijos konsuliniams darbuotojams prieigos prie ligoninėje gydomų Skripalių. Pasak jo, padėtis šiuo klausimu nepasikeitė, nors Julijos Skripal būklė pastarosiomis dienomis pastebimai pagerėjo.

Jis palinkėjo, kad Sergejus Skripalis, kurio būklė tebėra kritinė, „irgi pasektų šiuo pavyzdžiu“ ir pradėtų sveikti.

S.Lavrovas taip pat neigė, kad buvo įvykdyta „įmantri“ ataka, ir argumentavo, kad per gerai organizuotą ataką aukos būtų iškart mirusios.

„Jeigu gerai suprantu, gerai parengtos atakos paprastai lemia staigią mirtį“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.