Slovakijoje tęsiantis skandalui dėl žurnalisto nužudymo atsistatydina policijos vadovas

Prieštaringai vertinamas Slovakijos policijos vadovas antradienį paskelbė atsistatydinantis, tęsiantis politiniam skandalui dėl vieno tiriamosios žurnalistikos reporterio nužudymo, praeitą mėnesį nulėmusiam šios nedidelės Europos Sąjungos šalies vyriausybės griūtį.

J. Kuciakas daugiausiai dėmesio skyrė tyrimams, susijusiems su vengimu mokėti mokesčius ir sukčiavimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Kuciakas daugiausiai dėmesio skyrė tyrimams, susijusiems su vengimu mokėti mokesčius ir sukčiavimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Po žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo Slovakijoje kilo masiniai protestai. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Po žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo Slovakijoje kilo masiniai protestai. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2018, 8:36 AM, atnaujinta Apr 18, 2018, 8:38 AM

Politinė krizė Slovakiją apėmė vasarį, kai žurnalistas Janas Kuciakas ir jo sužadėtinė buvo rasti nušauti.

Prieš savo mirtį J. Kuciakas aiškinosi numanomus ryšius tarp kai kurių šalies politinių lyderių ir Italijos mafijos.

Po jo nužudymo dešimtys tūkstančių žmonių ne kartą buvo išėję į gatves protestuoti ir privertė atsistatydinti virtinę pareigūnų bei politikų.

Vidaus reikalų ministras Robertas Kalinakas pasitraukė kovą, o praeitą mėnesį protestuotojų spaudimas galiausiai privertė atsistatydinti visą premjero Roberto Fico kabinetą.

Be to, pirmadienį iš posto pasitraukė R. Kalinako įpėdinis Tomašas Druckeris.

Tuo metu policijos vadovas Tiboras Gašparas, kelias savaites atsisakinėjęs trauktis, antradienį irgi nuleido rankas. Savo postą jis paliks gegužės pabaigoje.

Kritikai argumentavo, kad T. Gašparo numanomi ryšiai su politiniais sluoksniais trukdė sąžiningai tirti J. Kuciako nužudymą.

Bratislavoje paskelbęs savo apsisprendimą T. Gašparas sakė žurnalistams, kad jo „atsistatydinimas pagaliau leisti policijai veikti nepuldinėjamai“.

Nors kairiojo sparno populistą R. Fico premjero poste pakeitė Peteris Pellegrini, analitikai įsitikinę, kad ankstesnis vyriausybės vadovas tebegriežia pirmuoju smuikus, likęs valdančiosios partijos „Smer-SD“.

Bratislavoje dirbantis politikos analitikas Grigorijus Mesežnikovas kelia prielaidą, kad T. Gašparo sprendimas palikti postą tik ateinančio mėnesio pabaigoje buvo priimtas vien todėl, kad jis dar yra reikalingas R. Fico šiose pareigose.

„Gašparas privalo padėti išlaikyti pasirinktinį teisingumą bylose, galinčiose potencialiai pakenkti partijai „Smer-SD“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas.

27 metų J. Kuciakas ir jo bendraamžė sužadėtinė Martina Kusnirova praėjusį mėnesį buvo rasti nušauti savo namuose netoli Bratislavos.

Pasak policijos, „labiausiai tikėtina“, kad J. Kuciako mirtis yra susijusi su jo žurnalistiniu tyrimu ir jau po mirties jo darbdavio paskelbtu straipsniu apie 5,4 mln. gyventojų turinčios Slovakijos aukščiausio rango politikų ryšius su liūdnai pagarsėjusia Italijos mafija „Ndrangheta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.