Rusijos valdžios kova su „Telegram“ – platesnių užmojų dalis

Rusijos valdžios kova su susirašinėjimo programėle „Telegram“ sukėlė daugybės šalies gyventojų pasipiktinimą. Rusai tai vadina akivaizdžia cenzūra. Tiesa, užblokuoti programėlę kol kas sekasi sunkiai.

Maskvos Tagankos rajono teismas nurodė blokuoti „Telegram“ dėl kūrėjų atsisakymo suteikti saugumo tarnyboms prieigą prie privačių pokalbių.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Maskvos Tagankos rajono teismas nurodė blokuoti „Telegram“ dėl kūrėjų atsisakymo suteikti saugumo tarnyboms prieigą prie privačių pokalbių.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Maskvoje gyvenantis K.Maksimiukas yra „Business Hive Vilnius“ komunikacijos direktorius.
 Maskvoje gyvenantis K.Maksimiukas yra „Business Hive Vilnius“ komunikacijos direktorius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 2:26 PM

Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) ėmė blokuoti populiarios susirašinėjimo programėlės „Telegram“ veikimą.

Tokio žingsnio imtasi prieš kelias dienas, tačiau panašu, kad pasiekti savo tikslą Kremliui nebus taip paprasta.

Nesuteikė valdžiai priėjimo

Blokuoti „Telegram“ veikimą imtasi teismo sprendimu. Maskvos Tagankos rajono teismas nurodė ją uždrausti dėl kūrėjų atsisakymo suteikti saugumo tarnyboms prieigą prie privačių pokalbių.

Bet, kaip tikino Maskvoje gyvenantis „Business Hive Vilnius“ komunikacijos direktorius Konstantinas Maksimiukas, be oficialios „Telegram“ veikimo blokavimo versijos, yra ir kitų.

„Neoficialia priežastimi įvardijamas siekis skatinti naudotis Rusijos susirašinėjimo programomis.

Tiesa, P.Durovas Rusijos valdžios nemalonę iš tiesų yra užsitraukęs jau seniai. Dar tada, kai vadovavo populiariam Rusijos socialiniam tinklui „VKontakte“, – tuomet jis atsisakė blokuoti Kremliui nepatikusias paskyras.

Dabar Kremlius laikosi nuomonės, kad nesusekami pokalbiai – grėsmė vidaus saugumui. Todėl „Telegram“ ir buvo liepta suteikti prieigą prie pokalbių.

Bet iš Rusijos išvykęs P.Durovas aiškino, kad taip Rusijos valdžia siekia ne ko nors kito, kaip tik cenzūros ir žmonių laisvių apribojimo.

„Telegram“ toliau kovos už laisvę ir privatumą“, – tikino programėlės kūrėjas.

Blokuoti ne taip paprasta

Knygos apie socialinę žiniasklaidą autorius K.Maksimiukas tikino, kad kovotojo įvaizdį P.Durovas susikūrė jau seniai.

O tai, kas šiuo metu vyksta, „Telegram“ įkūrėjo verslui labai nepakenks.

„Pats Pavelas pripažįsta, kad kaip verslininkui jam tai didesnės žalos nepadarys.

Net jei dėl bandomos blokuoti prieigos prie susirašinėjimo programėlės jis praras kelis procentus auditorijos, tai bus nedidelė netektis. Juolab kad savaime šie vartotojai pelno neduoda“, – tikino K.Maksimiukas.

Manoma, jog P.Durovas tikrai pasinaudos konfliktu su Kremliumi kaip proga patraukti į savo pusę tuos, kurie yra nepatenkinti valdžios veikimo principais.

P.Durovas jau ir dabar yra susikūręs stipraus valdžios oponento ir laisvo žodžio gynėjo įvaizdį.

Kol kas kovoti su „Telegram“ valstybinei įstaigai „Roskomnadzor“ sekasi ne itin sėkmingai.

„Pirmiausia yra daugybė būdų išvengti blokavimo.

Galima prisijungti prie virtualaus privataus tinklo, ir formaliai tu programėle naudojiesi taip, tarsi nebūtum Rusijoje“, – apie būdus apeiti draudimą kalbėjo K.Maksimiukas.

Jis tikino, kad šiuo metu naudotis „Telegram“ nelabai patogu, tačiau įmanoma.

„Kol kas naudotis programėle niekas neuždraudė ir, manau, neuždraus. O jei uždraustų naudotis, tada tikrai turėtume kalbėti apie cenzūrą. Pačios programėlės blokavimas dar nėra cenzūra, nors ir akivaizdžiai neprotingas sprendimas. Tai prastas signalas ir technologijų kompanijoms“, – teigė K.Maksimiukas.

Didesnio tikslo dalis

„Roskomnadzor“ ėmus blokuoti „Telegram“, jo atsisakyti liepta pirmiausia valstybinėms įstaigoms. Tuo metu privatus verslas nepatenkintas.

Jo atstovai ieško būtų, kaip apeiti blokavimą.

Tačiau, pasak „Business Hive Vilnius“ komunikacijos direktoriaus, toks Rusijos valdžios elgesys neturėtų labai stebinti. Esą „Telegram“ blokavimas – didesnės „kovos su internetu“ dalis.

„Jau anksčiau taip buvo elgiamasi su „LinkedIn“, atskiromis interneto svetainėmis, tokiomis kaip „Navalny.com“, – vardijo K.Maksimiukas.

Nuspėti, kokių žingsnių „Roskomnadzor“ imsis ateityje, nėra labai paprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.