Armėnijos opozicinio judėjimo lyderis Pašinianas paleistas iš tardymo izoliatoriaus

Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis Nikolas Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru Seržu Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas, pranešė televizija.

Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis Nikolas Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru Seržu Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas, pranešė televizija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis Nikolas Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru Seržu Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas, pranešė televizija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP, „Interfax“ ir lrytas.lt inf.

2018-04-23 15:02, atnaujinta 2018-04-23 15:08

Tiesioginėje transliacijoje buvo matyti šalininkų su Armėnijos vėliava apsuptas N. Pašinianas.

Taip pat buvo paleisti parlamento deputatai Araratas Mirzojanas ir Sasunas Mikaelianas.

„Visi sulaikytieji turi būti paleisti. Bus priimti tolesni sprendimai. Vakare aš kalbėsiu mitinge“, – žurnalistams sakė N. Pašinianas.

Nuo balandžio 13 dienos Jerevane ir kituose šalies miestuose vyksta tūkstantiniai mitingai ir protesto akcijos prieš buvusio prezidento S. Sargsiano, dabar perėmusio premjero postą, valdymą.

Savaitgalį Jerevane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Anksčiau pirmadienį nebuvo aišku, kur yra N. Pašinianas, parlamento narys ir liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis. Riaušių policija jį sulaikė sekmadienį po nutrūkusių derybų su S. Sargsianu, bet pareigūnai neigė, kad opozicijos lyderis buvo suimtas.

Įstatymų leidėjas N. Pašinianas turi teisinę neliečiamybę ir negali būti suimtas be parlamento sutikimo.

Sekmadienį vakare opozicijos mitingą Jerevane išvaikiusi policija, oficialiais duomenimis, sulaikė 280 žmonių, o septyni žmonės buvo paguldyti į ligoninę. Sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.

Armėnijos generalinė prokuratūra pranešė, kad trys opozicijos parlamentarai N. Pašinianas, A. Mirzojanas ir S. Mikaelianas buvo sulaikyti už neteisėtų masinių susibūrimų organizavimą.

Generalinė prokuratūra paaiškino, kad deputatai susirinkimus nuo balandžio 13 dienos organizavo pažeisdami susirinkimų laisvės įstatymą ir ignoruodami Jerevano merijos suvaržymus.

N. Pašinianas praeitą savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje. Demonstrantai reiškia nepasitenkinimą buvusio šalies prezidento S. Sargsiano paskyrimu į vyriausybės vadovo postą.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.