M. Pompeo per pirmąją diplomatinę kelionę negaili kritikos Iranui

Naujasis JAV diplomatijos vadovas per susitikimą su Saudo Arabijos lyderiais nepagailėjo kritikos Iranui.

 Mike‘as Pompeo į savo pirmąją diplomatinę kelionę leidosi vos po kelių valandų po prisaikdinimo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Mike‘as Pompeo į savo pirmąją diplomatinę kelionę leidosi vos po kelių valandų po prisaikdinimo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-29 15:41

Valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo, kuris į savo pirmąją diplomatinę kelionę leidosi vos po kelių valandų po prisaikdinimo, sekmadienį Rijade susitiko su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu. Šeštadienį jis dalyvavo vakarienėje su princu Mohammedu Bin Salmanu.

Po susitikimų ar Rijade jis Iraną apkaltino Artimųjų Rytų destabilizavimu, be kita ko, palaikant Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą  ir šiitų sukilėlius Jemene.

„(Iranas) palaiko ... nereguliarias karines pajėgas ir teroristų grupuotes. Jis tiekia ginklus husių sukilėliams Jemene ir vykdo kibernetines atakas. Ir jis palaiko žudikišką Assado režimą“, – pareiškė M.Pompeo spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al- Jubeiras.

„Priešingai negu ankstesnioji administracija, mes neignoruosime didžiulio Irano teroristinės veiklos masto“, – pareiškė jis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas iki gegužės 12 dienos apsispręs dėl pakartotinio sankcijų Teheranui įvedimo, dėl kurio kils grėsmė svarbiam 2015 metais pasiektam branduoliniam susitarimui, kuris, daugumos galingų pasaulio valstybių nuomone, yra lemiamai svarbus siekiant užtikrinti, kad Teheranas neįgytų branduolinio ginklo.

Tačiau D.Trumpas ir Jungtinių Valstijų Artimųjų Rytų sąjungininkai įrodinėja, kad susitarimas, kuriam pritarė D.Trumpo pirmtakas Barackas Obama, yra pernelyg silpnas ir turi būti pakeistas pastovesne tvarka bei papildytas Irano raketų programos kontrole.

M.Pompeo pažymėjo, kad „dabartinis“ branduolinis susitarimas yra nepakankamas siekiant užtikrinti, kad Iranas niekada neįgytų branduolinio ginklo, ir vėl davė suprasti, jog D.Trumpas yra pasirengęs atsisakyti susitarimo.

„Ir toliau stengsimės kartu su Europos sąjungininkais ištaisyti tą susitarimą, tačiau jeigu mums nepavyks sutarti, prezidentas yra pareiškęs, jog pasitrauks iš to susitarimo“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius.

Tokia JAV pozicija turėtų džiuginti Saudo Arabijos ir Izraelio lyderius, kurie tvirtina, kad politika Irano požiūriu turėtų būti griežtesnė.

Iš Saudo Arabijos M.Pompeo vyks į Tel Avivą, kur susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, o po to apsilankys kaimyninėje Jordanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.