JT Saugumo Tarybos delegacija aplankė Mianmaro neramią Rachinų valstiją

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos delegacija antradienį aplankė neramumų krečiamos Mianmaro Rachinų valstijos sritis, iš kurių šimtai tūkstančių rohinjų pabėgo nuo kariuomenės palaikomo smurto, kad tiesiogiai susipažintų su kariškių griežtų veiksmų padariniais ir šalies pasiruošimais priimti grįžtančius pabėgėlius.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos delegacija antradienį aplankė neramumų krečiamos Mianmaro Rachinų valstijos sritis, iš kurių šimtai tūkstančių rohinjų pabėgo nuo kariuomenės palaikomo smurto, kad tiesiogiai susipažintų su kariškių griežtų veiksmų padariniais ir šalies pasiruošimais priimti grįžtančius pabėgėlius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos delegacija antradienį aplankė neramumų krečiamos Mianmaro Rachinų valstijos sritis, iš kurių šimtai tūkstančių rohinjų pabėgo nuo kariuomenės palaikomo smurto, kad tiesiogiai susipažintų su kariškių griežtų veiksmų padariniais ir šalies pasiruošimais priimti grįžtančius pabėgėlius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP, AP ir lrytas.lt inf.

May 1, 2018, 4:22 PM, atnaujinta May 1, 2018, 4:24 PM

Penkiolikos narių delegaciją, vadovaujamą Saugumo Tarybos pirminininko Gustavo Mezos-Cuadros, lydėjo Rachinų valstijos ir centrinės vyriausybės pareigūnai. Jie nuvyko į Maungdo miestą Rachinų valstijos šiaurėje, kur Mianmaro vyriausybė pastatė stovyklų grįžtantiems pabėgėliams rohinjams, šiuo metu įsikūrusiems stovyklose ir kitokiose laikinose priebėgose kaimyniniame Bangladeše.

„Delegacija aplankys Taungpjo ir Hla Pho Khaungo registravimo stovyklas Maungdo apygardoje“, – anksčiau sakė vietos administracijos vadovas Myintas Khine.

Bangladešas ir Mianmaras gruodį susitarė pradėti nuo sausio repatrijuoti pabėgėlius, bet žmogaus teisių organizacijos ir rohinjai nuogąstavo, kad šios etninės mažumos nariai bus prievarta grąžinti į Mianmarą, kur jiems nebus saugu.

Saugumo Tarybos delegatai pirmadienį susitiko su Mianmaro faktine lydere Aung San Suu Kyi ir kariuomenės vyriausiuoju vadu generolu Minu Aungu Hlaingu.

Kariuomenė Rachinų valstijoje pernai rugpjūtį pradėjo didelio masto operacijas prieš kovotojus, surengusius gyvybių nusinešusių išpuolių prieš saugumo pajėgų narius. Tačiau kariškiai kaltinami per šią kampaniją įvykdę didžiulių žmogaus teisių pažeidimų: teigiama, kad rohinjai, kurių dauguma yra musulmonai, buvo žaginami, žudomi, kankinami, deginami jų namai. Jungtinių Tautų ir JAV pareigūnai sakė, kad šie veiksmai prilygsta etniniams valymams.

Viena iš JT delegacijos narių, Didžiosios Britanijos ambasadorė Karen Pierce, pareiškė, kad Mianmaras privalo „deramai ištirti“ įtariamus žiaurumus prieš rohinjus.

„Siekiant užtikrinti atskaitingumą turi būti atliktas deramas tyrimas“, – ji sakė po apsilankymo pabėgėlių stovyklose Bangladeše ir Mianmare.

Dėl įtariamo seksualinio smurto Jungtinės Tautos praeitą mėnesį įtraukė Mianmaro kariuomenę į savo „juodajį sąrašą“. Tačiau per pirmadienį surengtą susitikimą ginkluotųjų pajėgų vadas tvirtino: „Per šalies kariuomenės istoriją nebuvo jokio seksualinio smurto.“

Mianmaro vyriausybė sutiko priimti JT delegaciją, nors anksčiau atmesdavo prašymus leisti apsilankyti specialiojo komiteto, turinčio išsiaiškinti padėtį neramumų apimtoje zonoje, atstovams. Kovą komitetas nurodė radęs įrodymų apie žmogaus teisių pažeidimus kačinų, šanų ir rohinjų mažumų atžvilgiu, „veikiausiai prilygstančius nusikaltimams pagal tarptautinius įstatymus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.