„Nereikia meluoti“ – Čekijos prezidentas prisipažino dėl cheminio ginklo, kuriuo nuodyti Skripaliai

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas šalies žiniasklaidai pripažino, kad šalies specialistai pagamino tokią pat nervus paralyžiuojančią medžiagą, vadiniamą „Novičiok“, kaip panaudotą apnuodijant Skripalių šeimą, pranešė rt.com.

Milošas Zemanas šalies žiniasklaidai pripažino, kad šalyje buvo pagaminta tokia pat nervus paralyžiuojanti medžiaga, vadiniama„Novičiok“.<br> Scanpix nuotr.
Milošas Zemanas šalies žiniasklaidai pripažino, kad šalyje buvo pagaminta tokia pat nervus paralyžiuojanti medžiaga, vadiniama„Novičiok“.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 11:52 PM, atnaujinta May 4, 2018, 9:20 AM

„Turime daryti išvadą, kad mūsų šalis pagamino ir išbandė“ Novičioką „, nors [medžiaga buvo pagaminta] tik nedideliais kiekiais, o vėliau sunaikinta“, – sakė šalies vadovas Barrandovo televizijos kanalui. „Tad būtų veidmainiška, kad apsimesti, kad viskas vyko ne taip“, – sakė jis ir pridūrė, kad „nereikia meluoti“ . Prezidentas sakė, kad tokias išvadas jis padarė iš karinės žvalgybos pateiktos ataskaitos. Ataskaita parodė, kad „A230“ nervus veikianti medžiaga, kurią pagamino Čekijos karo tyrimų institutas Brno mieste, iš tikrųjų buvo „Novičiok“.

Portalas lrytas.lt primena, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuria Anglijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija, buvo panaudota skystos formos, buvo paskelbę britų pareigūnai. Anksčiau buvo skelbta, kad ta medžiaga buvo „gelio pavidalo“. Be to, nurodoma, kad visiems šios medžiagos pėdsakams pašalinti prireiks mėnesių.

Pasak Aplinkos departamento, „specialistų atliekamo valymo“ reikia devyniose vietose, įskaitant restoraną, kuriame kovo 4 dieną lankėsi Skripaliai. Tą pačią dieną jie buvo rasti susmukę ant parko suoliuko Solsberio mieste.

Pasak britų pareigūnų, Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, pagaminta buvusioje Sovietų Sąjungoje. Medžiagos buvo ant S. Skripalio namų durų rankenos. J. Skripal jau buvo išrašyta iš Solsberio rajono ligoninės, kurioje toliau gydomas jos tėvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.