BBC žurnalistai pagerbė savo žuvusių kolegų atminimą

Maždaug 100 žurnalistų ketvirtadienį susirinko prie britų transliuotojo BBC pagrindinio pastato Londone, siekdami atkreipti dėmesį į tebesitęsiančius išpuolius prieš jų kolegas, Afganistane šią savaitę žuvus dešimčiai žmonių.

Žuvę žurnalistai pagerbti ir kituose miestuose. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Žuvę žurnalistai pagerbti ir kituose miestuose. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-03 17:14

BBC žurnalistai tylos minute paminėjo Pasaulinę spaudos laisvės dieną, laikydami pirmadienį Afganistane žuvusio 29 metų kolegos reporterio Ahmado Shaho nuotraukas.

„Jis buvo nuostabus vyrukas, o jo nuostabią karjerą staiga nutraukė blogio jėgos“, – sakė BBC Afganistano skyriaus atstovas Inayatulhaqas Yasini.

„Jis buvo labai ramus žmogus, bet turėjo daugybę idėjų ir buvo labai energingas. Deja, jis paliko gedėti savo būsimą žmoną“, – kalbėjo jis.

Pranešama, kad A.Shahas buvo nušautas rytinėje Chosto provincijoje, kai važiavo motociklu.

Pirmadienį per mirtininko sprogdintojo išpuolį Kabule žuvo dar devyni žurnalistai, tarp jų ir naujienų agentūros AFP fotografas Shahas Marai.

„Tai turės ilgalaikį poveikį žodžio laisvei, – perspėjo I. Yasini. – Dirbti žurnalistu toje šalyje yra košmaras.“

„Jie buvo vieninteliai savo šeimų maitintojai. Kas dabar joms bus?“ – klausė jis.

BBC planavo paminėti Pasaulinę spaudos laisvės dieną atskleisdamas, kaip elgiamasi su Londone įsikūrusios BBC persų kalba transliuojančios tarnybos žurnalistų šeimų nariais Irane.

BBC Naujienų tarnybos direktorė Francesca Unsworth AFP sakė, kad po įvykių Afganistane šis renginys vyksta „neįtikėtinai tinkamu laiku“.

„Žurnalistams tai buvo bloga savaitė. Jautėme, kad turime tai kažkaip paminėti“, – sakė ji.

„Įvykiai rodo, kad pasaulis žurnalistams darosi vis blogesnis, susidaro vis labiau žurnalistikai priešiška atmosfera, politikai įperša nuostatą, kad žurnalistai visai netarnauja žmonėms, kad jie yra tam tikri priešai. Tai labai pavojingas precedentas“, – kalbėjo F. Unsworth.

Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas daro spaudimą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybai (UNHRC), kad ji atkreiptų dėmesį į, BBC žodžiais, Irano režimo vykdomą nuolatinę jos persų kalba kalbančių reporterių persekiojimo kampaniją.

„BBC Persų (skyriaus) žurnalistai kaltinami sąmokslu, o tai reiškia, kad prie jų šeimų narių nuolat kabinėjamasi Teherane, jie kviečiami į apklausas, net jeigu neturi nieko bendra su BBC“, – sakė F. Unsworth.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.