Paryžius skaičiavo žalą, kurią padarė tarp protestuotojų įsimaišę kaukėti jaunuoliai

Tarptautinė darbo diena Prancūzijoje tradiciškai paminima eitynėmis ir protestais. Tačiau šiemet su 1968-ųjų streikų metinėmis sutapusios demonstracijos virto neramumais, kuriuos išprovokavo radikalai.

Paryžiaus gatvėse Gegužės 1-osios eitynes aptemdė radikalų smurtas – padegtos kelios mašinos ir restoranas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Paryžiaus gatvėse Gegužės 1-osios eitynes aptemdė radikalų smurtas – padegtos kelios mašinos ir restoranas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 3, 2018, 5:10 PM

Po Gegužės 1-osios demonstracijų Paryžius vakar skaičiavo žalą, kurią padarė tarp protestuotojų įsimaišę kaukėti jaunuoliai, skandavę „Pakilk, Paryžiau“ ir „Visi nekenčia policijos“.

1,2 tūkst. po juodais gobtuvais pasislėpusių jaunuolių apvogė ir padegė greitojo maisto restoraną „McDonald’s“, supleškino aibę automobilių, motociklą ir žemkasę. Išdaužyti kelių automobilių salono langai.

Policija ramino vandalus ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis, sulaikė ginklų turinčius ir fejerverkus laidančius asmenis. Iš viso per neramumus buvo sulaikyta beveik 300 žmonių.

Prezidentas Emmanuelis Macronas pasmerkė Gegužės 1-osios smurtą ir pažadėjo, kad prasikaltusieji bus surasti ir nubausti.

Neapsieita ir be traumų: buvo sužeisti 4 žmonės, tarp jų ir policininkas, kuriam į nugarą pataikė akmuo.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard’as Colombas pažadėjo ateityje per protestus griežčiau užtikrinti tvarką, nes „Juodojo bloko“ kraštutiniai kairieji vis dažniau viešuose renginiuose dalyvauja norėdami padaryti žalos miestui ir užpulti policiją.

Protestų laukiama ir šios savaitės pabaigoje. Bet patys valdžia nepatenkinti žmonės pasibaisėjo ir riaušininkų smurtu.

„Protestuotojai iš „Juodojo bloko“ suteršė visos akcijos įvaizdį“, – piktinosi 54-erių Mathieu Gourmelonas, kuris į Gegužės 1-osios eitynes atėjo su savo šeima.

Protestų temperatūrą įkaitino ne tik noras priminti darbininkų teises, bet ir Prancūzijos prezidento E.Macrono ekonominė politika, pastaruoju metu sulaukusi nemažai kritikos.

Verslui prielankumą rodantis centristas pristatė darbo kodekso reformas, kurios leistų lengviau priimti ir atleisti darbuotojus, ir pažadėjo viešajame sektoriuje panaikinti 120 tūkst. darbo vietų.

Dėl siekių reorganizuoti valstybinę geležinkelių įmonę SNCF darbininkai paskelbė net 3 mėnesius truksiančius streikus, o studentai rengė protestus universitetuose, nes siekiama sugriežtinti atranką į aukštąsias mokyklas.

Šiųmetinės akcijos sutapo ir su 1968-ųjų gegužės Paryžiaus protestų 50-osiomis metinėmis.

Per prancūzų dar puikiai pamenamą sukilimą studentai iš sostinės gatvių akmenų statė barikadas, o visoje šalyje streikavo net 7 mln. darbininkų.

Chaotiškos gegužės metinių proga Paryžiuje buvo surengta ir anuomet studentų spausdintų politinių plakatų paroda. Tačiau jos rengėjai tikina, kad šiais laikais protestai yra visiškai kitokie, nes kovojama ne už pokyčius, o už dabartinės būklės išlaikymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.