Kosovo prezidentas patvirtino sienos demarkavimo sutartį su Juodkalnija

Kosovo prezidentas penktadienį patvirtino sienos demarkavimo sutartį su Juodkalnija, priartindamas savo šalies piliečiams galimybę laisvai keliauti Šengeno erdvėje.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 6:55 PM

Juodkalnija, kuri susitarimui pritarė jau anksčiau, pripažįsta Kosovo 2008 metais paskelbtą nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas Kosovo nepriklausomybės vis dar nepripažįsta.

Šiai sutarčiai teko nueiti sudėtingą kelią, kol ją pagaliau patvirtino Kosovo prezidentas Hashimas Thaci. Kovą opozicijos parlamentarai bandė sužlugdyti balsavimą dėl sutarties priėmimo, panaudoję ašarines dujas posėdžių salėje. Tačiau sutartis vis tiek buvo patvirtinta.

Nuo 2015 metų rugpjūtį įvykusio sienos su Juodkalnija demarkacijos sutarties pasirašymo opozicija ginčijo šį žingsnį ir tvirtino, kad Kosovas išsižada jam priklausančių teritorijų. Ankstesnė vyriausybė ir tarptautiniai ekspertai šiuos pareiškimus neigė.

Šios sutarties ratifikavimas buvo viena išankstinių sąlygų, kurios turi būti išpildytos, kad Europos Sąjunga suteiktų Kosovo piliečiams bevizį režimą su Šengeno erdve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.