OPCW ekspertai baigė misiją Dumoje

Cheminių ginklų ekspertai užbaigė savo misiją Sirijos Dumos mieste, kur praėjusį mėnesį galbūt įvyko cheminė ataka, tačiau jų surinktų mėginių analizė gali trukti ištisas savaites, penktadienį pranešė Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW).

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 8:19 PM

„Pirminis faktų nustatymo misijos dislokavimas (...) Dumoje yra baigtas“, – nurodė Hagoje įsikūrusios OPCW atstovai.

„Mėginiai buvo atgabenti į OPCW laboratoriją, kur jie bus padalinti ir išvežti į OPCW paskirtas laboratorijas“, – sakoma organizacijos pranešime.

OPCW išsiuntė į Dumą misiją kilus tarptautiniam skandalui dėl vaizdų, kuriuose buvo matomi vaikai ir saugusieji, galimai nukentėję nuo cheminės atakos.

Numanomos balandžio 7 dieną įvykusios atakos vaizdo įrašas sukrėtė pasaulį ir išprovokavo Vakarus surengti precedento neturinčių aviacijos smūgių Sirijos karinei infrastruktūrai.

Faktų nustatymo misiją vykdžiusiems ekspertams buvo leista įvažiuoti į Dumą balandžio 21 dieną – praėjus savaitei nuo jų atvykimo į Siriją balandžio 14-ąją.

Tarptautiniai stebėtojai perspėjo, kad mėginių analizė gali „užtrukti mažiausiai nuo trijų iki keturių savaičių“, inspektoriams teberenkant daugiau informacijos ir medžiagos.

„Šiuo metu neįmanoma nustatyti termino, kada Cheminio ginklo konvencijos šalims bus pateikta ataskaita dėl Dumos“, – paskelbė OPCW.

Balandžio 7 dieną ne pelno organizacijos „Syrian American Medical Society“ (SAMS) ir „Baltieji šalmai“ kartu pareiškė, kad „nuodinga chloro dujų ataka“ Dumoje nusinešė dešimčių žmonių gyvybes.

Damaskas ir Maskva savo ruožtu apkaltino Sirijos savanorius gelbėtojus JAV ir jų sąjungininkų įsakymu surežisavus minėtą vaizdo įrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.