Slovakija perduos Italijai verslininką, minimą nužudyto žurnalisto tyrime

Slovakijos prokurorai penktadienį nusprendė iš šalies išsiųsti italų verslininką, kuriam Italijoje pareikšti įtarimai dėl narkotikų kontrabandos ir kurio pavardė minima nužudyto žurnalisto Jano Kuciako skandalingame žurnalistiniame tyrime dėl įtariamų aukšto rango politikų korupcinių ryšių su Italijos mafija.

Slovakijoje tęsiasi politinė krizė. Po to, kai buvo nužudytas žurnalistas J.Kuciakas (nuotr.), šalies prezidentui teko paleisti vyriausybę.
Slovakijoje tęsiasi politinė krizė. Po to, kai buvo nužudytas žurnalistas J.Kuciakas (nuotr.), šalies prezidentui teko paleisti vyriausybę.
27 metų J. Kuciako ir jo bendraamžės sužadėtinės Martinos Ku<br>Reuters/Scanpix nuotr.
27 metų J. Kuciako ir jo bendraamžės sužadėtinės Martinos Ku<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 4:49 PM, atnaujinta May 4, 2018, 4:50 PM

Antonino Vadala, kelių Slovakijoje įsikūrusių kompanijų savininkas, buvo sulaikytas kovą dėl įtariamos narkotikų kontrabandos pagal pernai Italijos išduotą Europos arešto orderį.

A. Vadala taip pat kaltinamas bandymu neteisėtai gauti Europos Sąjungos subsidijų Slovakijoje. Šiuos kaltinimus, kurie pirmą kartą buvo paviešinti J. Kuciako straipsnyje, verslininkas griežtai atmeta.

Italas kovą buvo sulaikytas dėl įtarimų sukčiavimu ir vėliau paleistas.

„Košicės miesto regioninė prokuratūra penktadienį priėmė sprendimą dėl Europos arešto orderio, kurį išdavė Venecijos teismas italų verslininkui Antoninui Vadalai, vykdymo“, – pranešė teismo atstovas Milanas Filicko.

Pasak jo, A. Vadala turės būti perduotas atitinkamiems Italijos pareigūnams per 10 dienų. Verslininkas neapskundė teismo sprendimo dėl ekstradicijos, pridūrė teismo atstovas.

A. Vadalos pavardė yra keletą kartų minima J. Kuciako nebaigtame žurnalistiniame tyrime, kuris buvo paskelbtas po to, kai vasarį žurnalistas ir jo sužadėtinė buvo nušauti savo namuose prie Bratislavos.

Šis nužudymas ir skandalingasis straipsnis sukėlė antivyriausybinius protestus 5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje, ir kovą privertė atsistatydinti šalies premjerą populistą Robertą Fico.

J. Kuciako straipsnyje rašoma apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su italų verslininkais. Manoma, kad šie verslininkai gali būti susiję su liūdnai pagarsėjusia Italijos mafija „Ndrangheta“, kaip spėjama, veikiančia rytinėje Slovakijoje.

Nacionalinė kriminalinė agentūra (NAKA) balandį pradėjo baudžiamąjį procesą prieš A. Vadalą.

Įtariama, kad verslininkas bandė apgaule gauti iš Slovakijos žemės ūkio mokėjimo agentūros maždaug 120 tūkst. eurų paramą vienai savo kompanijų.

Jis pateikė melagingą deklaraciją, pagal kurią jam būtų priklausiusi finansinė parama.

Penktadienį Slovakijoje rengiamas dar vienas antivyriausybinis protestas, siekiant pagerbti nužudytų sužadėtinių atminimą gegužės 5 dieną turėjusių įvykti jų vestuvių išvakarėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.