„Amnesty International“ pareiškė kaltinimus Egiptui

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį apkaltino Egiptą, esą šis dėl politiškai motyvuotų kaltinimų ilgą laiką laiko kalinius uždarytus vienutėse ir naudoja prieš juos fizinę prievartą, o tokie veiksmai prilygsta kankinimui.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį apkaltino Egiptą, esą šis dėl politiškai motyvuotų kaltinimų ilgą laiką laiko kalinius uždarytus vienutėse ir naudoja prieš juos fizinę prievartą, o tokie veiksmai prilygsta kankinimui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmadienį apkaltino Egiptą, esą šis dėl politiškai motyvuotų kaltinimų ilgą laiką laiko kalinius uždarytus vienutėse ir naudoja prieš juos fizinę prievartą, o tokie veiksmai prilygsta kankinimui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 11:18 AM, atnaujinta May 7, 2018, 11:20 AM

„Dešimtys suimtų žmogaus teisių aktyvistų, žurnalistų ir opozicijos veikėjų yra laikomi uždaryti vienutėse ir patiria siaubingą fizinę prievartą“, – rašoma šios tarptautinės organizacijos parengtos ataskaitos santraukoje.

„Amnesty International“ tyrimas „atskleidė, kad kaliniai, suimti dėl politiškai motyvuotų kaltinimų, ilgą laiką laikomi uždaryti vienutėse, kartais – net kelerius metus, o tai prilygsta kankinimui“, pažymima dokumente.

„Jie daug savaičių 24 valandas per parą praleidžia užrakinti savo vienutėse, jiems neleidžiama su niekuo bendrauti, jie laikomi siaubingomis sąlygomis“, – rašoma ataskaitoje.

Londone įsikūrusi organizacija nurodė surinkusi duomenis apie 36 atvejus, kai kaliniai būdavo ilgą laiką laikomi uždaryti vienutėse. Pasak „Amnesty International“, kasdien šiems kaliniams leidžiama valandą mankštintis, tačiau jiems draudžiama bendrauti su kitais kaliniais. Artimieji taip pat negali jų aplankyti.

„Dėl nustatytų faktų rimtumo „Amnesty International“ balandžio 16 dieną įteikė Egipto pareigūnams memorandumą su šio tyrimo santrauka. Jokio atsakymo nebuvo gauta“, – nurodė organizacija.

Tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti po to, kai 2013 metais kariškiai nuvertė islamiškų jėgų remtą prezidentą Mohamedą Mursi. Dauguma sulaikytųjų – islamistai, tačiau tarp kalinių esama ir sekuliarių pažiūrų disidentų.

M. Mursi buvo nuverstas po to, kai milijonai žmonių išėjo į gatves reikalauti jo nušalinimo. Tačiau po prezidento nuvertimo prasidėjo kruvinas susidorojimas su jo šalininkais.

Egipto vyriausybė kategoriškai neigia kaltinimus dėl sisteminių žmogaus teisių pažeidimų ir tvirtina, kad šalies kalėjimuose nėra politinių kalinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.