Ispanija žengė pirmą žingsnį eutanazijos įteisinimo link

Ispanijos parlamento žemieji rūmai ketvirtadienį pritarė pasiūlymui peržiūrėti įstatymą dėl eutanazijos įteisinimo, nors tolesni šio proceso žingsniai parlamente veikiausiai sulauks didelio pasipriešinimo.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 6:28 PM

Už iniciatyvą, kurios projektą pateikė Katalonijos regioninis parlamentas, balsavo 173 įstatymų leidėjai, prieš buvo 135, dar 32 susilaikė.

Ankstesni mėginimai įteisinti eutanaziją patyrė nesėkmę, taigi, tai yra pirmas atvejis, kai su jos legalizavimu susijęs įstatymas įveikė pateikimo barjerą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas parlamento atstovas.

Šia iniciatyva siekiama pakeisti Ispanijos baudžiamojo kodekso 143-ią straipsnį, draudžiantį nutraukti „rimta mirtina liga ar liga, sukeliančia rimtų, nuolatinių negalavimų, kuriuos sunku ištverti“, sergančio žmogaus gyvybę ar prie to prisidėti.

Priėmus įstatymą, būtų leistina sukelti ar padėti sukelti nuo tokių ligų kenčiančiam žmogui „patikimą, taikią ir neskausmingą mirtį“, jeigu šis asmuo „konkrečiai, laisvai ir nedviprasmiškai“ to prašo.

Šiuo metu Ispanijoje sergantieji nepagydomomis ligomis gali tik atsisakyti gydymo.

Vis dėlto tyrimų įmonės „Metroscopia“ 2017-ųjų kovą atlikta apklausa parodė, jog 84 proc. ispanų pritaria, kad būtų leista padėti mirtinomis ligomis sergantiems žmonėms „neskausmingai“ mirti.

Valdančiosios Liaudies partijos (PP) parlamentarai ir dar vienas regioninės partijos „Navarra“ atstovas ketvirtadienį balsavo prieš minėtą įstatymą.

Tuo tarpu Centro dešinės partija „Ciudadanos“ susilaikė, o visos kitos parlamento frakcijos – dauguma jų kairiosios – pritarė iniciatyvai.

Dabar pateiktas įstatymas bus svarstomas parlamente keliais etapais. Skirtingos frakcijos veikiausiai pasiūlys savo pataisų ir tik tada žemuosiuose rūmuose bus surengtas galutinis balsavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.