Apsispręsta dėl aistras kėlusio Katynės memorialo Amerikoje

JAV Naujojo Džersio valstijos Džersi Sičio mieste išspręstas didžiules aistras kėlęs ginčas dėl planų nukelti pakrantėje stovintį paminklą, skirtą 1940 metais sovietų NKVD Katynės miške išžudytiems tūkstančiams lenkų kariškių atminti.

 Už aikštės renovaciją atsakingos grupės vadovas šią skulptūrą pavadino „šiurpia“ ir išreiškė norą, kad ji būtų perkelta į kitą vietą.<br> AP nuotr.
 Už aikštės renovaciją atsakingos grupės vadovas šią skulptūrą pavadino „šiurpia“ ir išreiškė norą, kad ji būtų perkelta į kitą vietą.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-14 15:31, atnaujinta 2022-04-04 15:31

Džersi Sičio miesto meras Steve'as Fulopas ir vietos lenkų bendruomenė šeštadienį vėlai vakare paskelbė, jog buvo pasiektas susitarimas dėl Katynės memorialo. Susitarimo detales ketinama apskelbti pirmadienį.

Demokratas S. Fulopas apie pasiektą susitarimą pranešė socialiniame tinkle „Twitter“ ir pažymėjo, kad jis naudingas abiem pusėms.

Pasak mero, buvo ieškoma sprendinio, kuris „garantuotų, kad paminklas, skirtas pagerbti žudynių aukų atminimą, liks itin matomoje vietoje “, o miestui būtų suteikta galimybė „rasti naują pritaikymą mūsų pakrantės zonai“.

Miesto administracija pareiškė norinti nukelti paminklą renovuojant aikštę, kur jis dabar stovi. Šiuo metu paminklas yra pakrantėje, nuo kurios atsiveria vaizdas į kitapus Hadsono upės esančius Žemutinio Manhatano dangoraižius.

Už aikštės renovaciją atsakingos grupės vadovas šią skulptūrą pavadino „šiurpia“ ir išreiškė norą, kad ji būtų perkelta į kitą vietą.

Tačiau tam nepritarė vietos lenkų bendruomenė, kuri kreipėsi į teismą, siekdama užkirsti kelią nukelti bronzinę statulą, vaizduojančią šautuvo durtuvu persmeigtą lenką karį.

Katynės tema itin jautri Lenkijoje, nes šios žudynės laikomos viena didžiausių tragedijų lenkų tautos istorijoje. Džersi Sičio planams nukelti paminklą pastarosiomis dienomis itin daug dėmesio skyrė lenkų žiniasklaida. Svarstoma, jog tai gali būti kerštas už anksčiau šiais metais šalies priimtą įstatymą, draudžiantį kaltinti Lenkiją dėl Holokausto nusikaltimų, įvykdytų nacistinės Vokietijos.

Lenkijos vyriausybė sekmadienį pareiškė, jog džiaugiasi, kad buvo rastas visas suinteresuotas šalis tenkinantis susitarimas.

„Pagarba nužudytiems lenkams, žydams ir ukrainiečiams iš abiejų pusių reikalavo rasti taikų šio visiškai nereikalingo ginčo sprendinį“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovo Mateuszo Morawieckio patarėjas Andrzejus Pawluszekas,

„Džiaugiamės, kad buvo pasiektas susitarimas, tenkinantis visas suinteresuotas šalis“, – pridūrė jis.

Lenkijos generalinis konsulas Nuujorke Maciejus Golubiewskis sakė, kad meras S. Fulopas „parodė tikrą lyderystę“ ir ėmėsi iniciatyvos užbaigti šią konfrontaciją, kurios niekas nenorėjo.

„Lenkų kilmės amerikiečiai prieš tris dešimtmečius visa širdimi stengėsi, kad iškiltų šis paminklas, – sakė M. Golubiewskis. – Jie džiaugiasi, kad paminklas liks pakrantėje, dramatiškame Manhatano dangoraižių fone, sustiprinančiame jo įtaigumą“.

Netoli Smolensko esančiame Katynės miške ir kitose vietose Sovietų Sąjungos NKVD 1940-aisiais sušaudė daugiau nei 20 tūkst. į nelaisvę paimtų Lenkijos kariškių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.