Turkijos prezidentas kaltina Izraelį „genocidu“ Gazos Ruože

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį apkaltino Izraelį „valstybiniu terorizmu“ ir „genocidu“, kai izraeliečių pajėgos prie sienos su Gazos Ruožu nukovė mažiausiai 58 palestiniečius.

R.T.Erdodanas teigė, kad pati Turkija spręs, kada žengti<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.T.Erdodanas teigė, kad pati Turkija spręs, kada žengti<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-15 10:58, atnaujinta 2018-05-15 11:01

R. T. Erdoganas per vieną griežčiausių savo pareiškimų žydų valstybės atžvilgiu taip pat paskelbė trijų dienų gedulą dėl žuvusių palestiniečių bei pranešė, jog penktadienį Stambule organizuojamas didžiulio masto protestas.

Kiek anksčiau pirmadienį tūkstančiai turkų dalyvavo eitynėse Stambulo centre, smerkdami Izraelio pajėgų veiksmu per palestiniečių protestus, išprovokuotus Tel Avive veikusios JAV ambasados perkėlimo į Jeruzalę. Ambasada buvo perkelta nepaisant didžiulio islamiškojo pasaulio pasipiktinimo.

Izraelis skleidžia valstybinį terorizmą. Izraelis yra teroristinė valstybė“, – sakė R. T. Erdoganas savo kreipimesi į Londone studijuojančius turkus, kurį transliavo valstybinė televizija.

„Tai, ką padarė Izraelis, yra genocidas. Smerkiu šią humanitarinę dramą, genocidą, nepriklausomai nuo to, kas už tai atsakingas – Izraelis ar Amerika“, – pridūrė jis.

Vicepremjeras Bekiras Bozdagas žurnalistams Ankaroje sakė, kad Turkija „konsultacijoms“ atšaukia savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose.

Jis taip pat pranešė, kad Turkija penktadienį šaukia skubų Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) posėdį, tačiau jokių detalių apie šio susitikimo formatą nepateikė.

Pirmadienį dalyvaujant Baltųjų rūmų delegacijai ir Izraelio pareigūnų delegacijai buvo oficialiai atidaryta JAV ambasada Jeruzalėje, į šį miestą perkelta iš Tel Avivo.

Ambasados atidarymas išprovokavo didžiulio masto protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, per kuriuos žuvo beveik 60 palestiniečių. Tai buvo kruviniausias smurto proveržis nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

R. T. Erdoganas ir kiti aukšti turkų pareigūnai jau anksčiau ne kartą smerkė Vašingtono sprendimą perkelti ambasadą ir sakė, kad toks žingsnis gali padidinti įtampą.

Turkijos prezidentas taip pat pranešė penktadienį kviečiantis visus turkus į „milžinišką susitikimą“ Stambulo Jenikapo rajone pareikšti protesto prieš Izraelio veiksmus. Tame rajone gali tilpti daugiau nei milijonas žmonių.

R. T. Erdoganas laiko save vienu pagrindinių palestiniečių reikalo gynėjų. Pernai jis organizavo musulmoniškų šalių viršūnių susitikimą pasmerkti JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine.

Tuo pat metu Turkija palaiko normalius prekybinius ir diplomatinius ryšius su Izraeliu. Tai vyksta nuo 2016 metų, kai šalys pasirašė susitaikymo susitarimą ir užbaigė tarpusavio nesantaiką, kurią išprovokavo 2010-aisiais izraeliečių pajėgų surengtas reidas prieš laivų flotilę, mėginusią nugabenti humanitarinės pagalbos siuntą blokuojamam Gazos Ruožui. Per tą reidą žuvo dešimt turkų aktyvistų.

Kiek anksčiau pirmadienį Ankara pareiškė, kad Jungtinėms Valstijoms tenka dalis atsakomybės už smurtą Gazoje.

„Deja, Jungtinės Valstijos nuolankiai prisijungė prie Izraelio vyriausybės vykdant šias civilių žudynes ir tapo šio nusikaltimo žmoniškumui bendrininke“, – sakė Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.