Rusijoje įkalintas ukrainiečių režisierius paskelbė bado streiką

Ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę, šią savaitę paskelbė bado streiką ir reikalauja, kad Maskva paleistų visus politinius kalinius, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.

 Ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę, šią savaitę paskelbė bado streiką ir reikalauja, kad Maskva paleistų visus politinius kalinius, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę, šią savaitę paskelbė bado streiką ir reikalauja, kad Maskva paleistų visus politinius kalinius, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-16 16:20, atnaujinta 2018-05-16 16:21

O. Sencovas 2015-aisiais buvo nuteistas už terorizmą, Maskvai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą.

„Jis paskelbė bado streiką dėl politinių priežasčių. Jis streikuos Pasaulio futbolo čempionato metu“, – AFP pranešė režisieriaus advokatas Dmitrijus Dinzė.

Rusijos naujienų svetainė „Mediazona“ paskelbė iš kalėjimo atsiųstą O. Sencovo ranka parašytą laišką, kuriame jis skelbia apie streiką.

„Aš, Olehas Sencovas, Ukrainos pilietis, nelegaliai nuteistas Rusijos teismo ir šiuo metu kalinamas Labytnangio miesto kolonijoje, nuo 2018-ųjų gegužės 14-osios skelbiu bado streiką“, – sakoma laiške.

„Vienintelė sąlyga (bado streikui) užbaigti yra visų Ukrainos politinių kalinių, esančių Rusijos teritorijoje, paleidimas“, – parašė režisierius.

O. Sencovas, kurį jo gimtoji šalis laiko politiniu kaliniu, užbaigė savo laišką ukrainietiškai: „Kartu iki galo. Šlovė Ukrainai!“.

Kaip AFP sakė jo advokatas, režisierius įsitikinęs, kad Rusijoje laikomi dar 64 politiniai kaliniai iš Ukrainos.

„Raginu tarptautinę bendruomenę ir toliau daryti spaudymą Kremliui, kad ukrainiečių politiniai kaliniai kuo greičiau galėtų sugrįžti namo pas savo šeimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ bado streiką komentavo Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

41 metų režisierius 2017-ųjų spalį buvo perkeltas į vadinamąją Arkties koloniją „Baltoji meška“, esančią Jamalo nencų autonominėje apygardoje.

2014-aisiais Maskvai aneksavus Krymą, du vaikus turintis O. Sencovas buvo sulaikytas ir apkaltintas buvus Ukrainos ultranacionalistų judėjimo „Dešinysis sektorius“ kovotoju.

Vėliau buvo surengta kampanija už jo paleidimą, o tokios žvaigždės kaip aktorius Johnny Deppas išreiškė solidarumą dėvėdami režisierių remiančius marškinėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.