Lenkų specialiosios tarnybos sulaikė Rusijos pilietę, įtariamą ardomąja veikla

Lenkų Vidaus saugumo agentūros pareigūnai ketvirtadienį sulaikė vieną Rusijos pilietę, įtariamą vykdžius „hibridinę“ veiklą, nukreiptą prieš Lenkiją, pranešė šalies nacionalinis radijas.

"Reuters"
"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 8:52 PM

Pranešama, kad ta moteris, vardu Jekaterina, Lenkijoje gyveno nuo 2013 metų.

Pranešime pažymima, kad artimiausiu metu ta rusė bus išsiųsta iš Lenkijos. Dar keturi asmenys, kurių tautybės neskelbiamos, penkerius metus negalės įvažiuoti į Lenkijos teritoriją.

„Visi penki (asmenys) įtariami kurstę neapykantą tarp lenkų ir ukrainiečių, taip pat ir istoriniais klausimais“, – pranešė radijas.

„Jų tikslas yra destabilizuoti sociopolitinę situaciją mūsų šalyje“, – pareiškė Vidaus saugumo agentūros atstovas Stanislawas Zarynas.

Šis pranešimas pasirodė netylant pareigūnų perspėjimams, jog Rusija siekia destabilizuoti situaciją Lenkijoje ir padidinti įtampą tarp lenkų ir ukrainiečių, kad susilpnintų Ukrainos ryšius su Vakarais.

Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, po to, kai Kijeve per proeuropietišką Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius. Maskva siekė atnaujinti savo įtaką regione, kurį kontroliavo iki 1989-ųjų.

S. Zarynas nurodė, kad Varšuva stengiasi „neutralizuoti dviejų tinklų struktūrų, įsitraukusių į Rusijos hibridinį ir informacinį karą (prieš Lenkiją), veiklą“.

Saugumo agentūros atstovas sakė, kad minėti penki Rusijos piliečiai skelbė istorijos aiškinimus, kurie galėjo pakurstyti neapykantą tarp ukrainiečių ir lenkų.

S. Zaryno teigimu, lenkų tyrime taip pat figūravo Lenkijos piliečių, kurie bendradarbiavo su rusais ir gavo atlygį už tam tikrus veiksmus, nukreiptus „prieš Lenkiją ir naudingus Rusijai“.

Lenkija jau daug metų yra svarbi Ukrainos sąjungininkė, palaikanti savo kaimynės provakarietiškas ambicijas. Vis dėlto abi valstybės vis dar nesutaria, kaip interpretuoti bendrą praeitį, kurioje būta ukrainiečių nacionalistų vykdytų lenkų žudynių nacistinės Vokietijos okupacijos metais per Antrąjį pasaulinį karą ir kurią žymi lenkų kolonializmo bei žiauraus elgesio su ukrainiečiais šešėlis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.