Vokietija „Novičok“ formulę gavo prieš daugiau kaip 20 metų

Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba (BND) dar praeito amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžioje gavo Sovietų Sąjungoje sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“, šiemet esą panaudotos apnuodyti vienam buvusiam rusų šnipui Jungtinėje Karalystėje, pavyzdį, trečiadienį paskelbė laikraštis „Die Zeit“, atlikęs bendrą žurnalistinį tyrimą su dienraščiu „Sueddeutscher Zeitung“ ir televizijomis NDR bei WDR.

 Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba (BND) <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vokietijos federalinė žvalgybos tarnyba (BND) <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-17 07:19

Leidinio duomenimis, šios medžiagos mėginį sugebėjo atgabenti vienas perbėgėlis, dirbęs vokiečių žvalgybai, o informacijos apie šį cheminį ginklą šaltinis buvo rusų mokslininkai.

Vėliau „Novičiok“ pavyzdys buvo nugabentas į vieną Švedijos laboratoriją. Jį išanalizavus vokiečių žvalgyba gavo medžiagos formulę ir pasidalijo ja su savo NATO sąjungininkais.

„Kadangi santykiai su Rusijos prezidentu Borisu Jelcinu buvo geri, Vokietijos vyriausybė priėmė sprendimą viešai neskelbti apie „Novičiok“ egzistavimą“, – rašo „Die Zeit“.

Kur šiuo metu yra tas nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginys – nežinoma. Vokietijos vyriausybė šio žurnalistinio tyrimo išvadų nekomentavo.

Šių metų kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste buvo rastas sunkiai apsinuodijęs buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija. Kovo 12-ąją Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May paskelbė, kad šie asmenys buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta Rusijoje.

Maskva griežtai neigė šiuos kaltinimus ir aiškino, kad visas savo cheminių ginklų atsargas sunaikino 2017 metais, prižiūrins Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?