Rusija kratosi atsakomybės dėl MH17 lėktuvo numušimo virš Ukrainos

Rusija antradienį Jungtinėse Tautose griežtai atmetė raginimus prisiimti atsakomybę dėl Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo virš Ukrainos, tarptautiniams tyrėjams nustačius , kad per išpuolį buvo panaudota rusų kariuomenės raketa.

 Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 8:08 AM

JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Ukrainos Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas paragino Maskvą sutikti su tyrėjų išvadomis, kad orlaivis buvo numuštas raketa BUK, atvežta iš Rusijos kariuomenės brigados Kursko mieste.

„Niekam nebus leista kalbėti su Rusija ultimatumų kalba“, – atsikirto Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.  

„Negalime sutikti su nepagrįstomis JIT (Jungtinės tyrėjų komandos) išvadomis“, – pridūrė diplomatas. 

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Tarp aukų yra 17 šalių piliečių.

Atsakydamas V. Nebenziai, Nyderlandų užsienio reikalų ministras sakė, kad rusų diplomato argumentai „nėra naujiena“, ir dar kartą paragino Rusiją padėti Nyderlandams ir Australijai išaiškinti nusikaltimo vykdytojus. 

JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose Nikki Haley išreiškė tvirtą paramą Nyderlandų ir Australijos raginimams Rusijai pripažinti savo vaidmenį šioje tragedijoje ir padėti patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už orlaivio numušimą.  

„Nepaisant Maskvos paneigimų, nėra jokių abejonių, kad Rusija yra Ukrainos konflikto varomoji jėga“, – sakė ambasadorė. 

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas Saugumo Tarybos posėdyje sakė, kad Rusijos atsisakymas sutikti su tarptautinių tyrėjų išvadomis jo visiškai nenustebino. 

„Neabejojame, kad reisu MH17 skridusio orlaivio numušimas yra teroristinis aktas“, – pažymėjo jis. 

Ateinantį mėnesį Ukraina pateiks Tarptautiniam Teisingumo Teismui dokumentus, rodančius, kad Rusija pažeidžia kovos su terorizmu susitarimus, sakė P. Klimkinas.  

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius savo ruožtu pakartojo raginimą dislokuoti Rytų Ukrainoje taikdarius. Jis taip pat paragino JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą paskirti naują JT specialųjį pasiuntinį Ukrainai. 

Diplomatai sako, kad Saugumo Taryboje veto teisę turinti Rusija blokuoja bandymus leisti Jungtinėms Tautoms imtis aktyvesnio vaidmens pastangose nutraukti 2014 metais prasidėjusį konfliktą Rytų Ukrainoje,  jau pareikalavusį per 10 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.