Vašingtonas žada vetuoti JT rezoliuciją dėl palestiniečių apsaugos

Jungtinės Valstijos „neabejotinai vetuos“ Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, kuriame raginama apsaugoti palestiniečius Gazos Ruože ir Vakarų Krante, penktadienį planuojamo Saugumo Tarybos balsavimo išvakarėse pareiškė JAV ambasadorė Nikki Haley.

Jungtinės Valstijos „neabejotinai vetuos“ Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, kuriame raginama apsaugoti palestiniečius Gazos Ruože ir Vakarų Krante, penktadienį planuojamo Saugumo Tarybos balsavimo išvakarėse pareiškė JAV ambasadorė Nikki Haley.<br>Imago St/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos „neabejotinai vetuos“ Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, kuriame raginama apsaugoti palestiniečius Gazos Ruože ir Vakarų Krante, penktadienį planuojamo Saugumo Tarybos balsavimo išvakarėse pareiškė JAV ambasadorė Nikki Haley.<br>Imago St/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 12:14 PM, atnaujinta Jun 1, 2018, 12:16 PM

Arabų šalių vardu Kuveito pateiktą tekstą N. Haley pavadino „šiurkščiai vienašališku požiūriu, kuris yra morališkai žlugęs ir tik pakenks dedamoms izraeliečių ir palestiniečių pastangoms dėl taikos“.

Balsavimas numatytas penktadienį 15 val. (22 val. Lietuvos laiku).

Jungtinės Valstijos išplatino savo rezoliucijos projektą, kuriame palestiniečių judėjimas „Hamas“ kaltinamas dėl pastarojo meto smurto suintensyvėjimo Gazos Ruože. Projekte reikalaujama, kad šį palestiniečių anklavą valdantis „Hamas“ ir grupuotė „Islamo džihadas“ nutrauktų „visą smurtinę veiklą ir provokuojamus veiksmus, taip pat ir prie ... tvoros“, žyminčios Izraelio ir Gazos Ruožo sieną, rodo tekstas, kurį matė naujienų agentūra AFP.

Kol kad neaišku, ar bus balsuojama dėl šio JAV parengto rezoliucijos projekto, kuriam pakankamos paramos gali nepavykti surinkti.

Kuveitas savo rezoliucijos projektą pateikė prieš dvi savaites, iš pradžių ragindamas inicijuoti tarptautinę palestiniečių apsaugos misiją, protestams prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos virtus smurtiniais.

Nuo kovo pabaigos per šiuos neramumus nuo Izraelio ugnies žuvo mažiausiai 122 palestiniečiai.

Tačiau galutiniame, sušvelnintame rezoliucijos projekte raginama „svarstyti priemones siekiant užtikrinti civilių palestiniečių saugumą ir apsaugą“, be to, prašoma JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso ataskaitos apie galimą „tarptautinį apsaugos mechanizmą“.

„Jungtinės Valstijos neabejotinai vetuos Kuveito rezoliucijos projektą“, – sakoma N. Haley pareiškime.

Tai būtų antras kartas, kai N. Haley pasinaudoja JAV veto teise JT rezoliucijai dėl izraeliečių ir palestiniečių konflikto blokuoti.

Gruodžio mėnesį JAV ambasadorė vetavo rezoliuciją, kuria buvo atmetamas prezidento Donaldo Trumpo sprendimas perkelti JAV ambasadą Izraelyje į Jeruzalę. Visos kitos 14 Saugumo Tarybos narių šiai priemonei pritarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.