Lenkijos vyskupas ragino atsisakyti turtų, o pats gyvena kaip faraonas

Popiežiaus Pranciškaus žodžiai, kad kunigams nedera „kalbėti apie neturtą, o patiems gyventi kaip faraonams“, sukėlė aistrų Lenkijoje. Juolab kad atskleistas faktas apie dvarą pasistačiusį arkivyskupą.

Lenkijos dienraštis „Newsweek“ išsiaiškino, kur gyvena arkivyskupas.<br>„Newsweek“ nuotr.
Lenkijos dienraštis „Newsweek“ išsiaiškino, kur gyvena arkivyskupas.<br>„Newsweek“ nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino kunigus atsisakyti prabangos. <br> Mega/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino kunigus atsisakyti prabangos. <br> Mega/Scanpix nuotr.
Įtakingiausias kunigas, radijo „Radio Maryja“ direktorius Tadeuszas Rydzykas (viduryje) važinėja milijoną zlotų kainuojančiu „Maybach“ automobiliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Įtakingiausias kunigas, radijo „Radio Maryja“ direktorius Tadeuszas Rydzykas (viduryje) važinėja milijoną zlotų kainuojančiu „Maybach“ automobiliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Varšuva

Jun 5, 2018, 10:54 PM

Buvęs Lenkijos televizijos ir radijo komiteto valdybos narys, premjero Jerzy Buzeko atstovas spaudai Krzysztofas Luftas pareiškė, kad vietos kunigai į popiežiaus pamokymus nekreipia dėmesio ir gyvena tarsi faraonai.

K.Lufto žodžiams pritarė daugybė internautų, o Bažnyčios atstovų bandymus užginčyti tokį tvirtinimą niekais pavertė žurnalo „Newsweek“ atlikti tyrimai.

Žurnalas paviešino, jog į pensiją besiruošiantis išeiti Gdansko arkivyskupas 73-ejų Slawojus Glodžas pasistatė kaime paauksuotus rūmus ir nuosavą bažnyčią.

Nors už penkių kilometrų didesnėje gyvenvietėje yra bažnyčia, arkivyskupas pasistatė sau privačią, kad pensijoje nereikėtų niekur važinėti.

S.Glodžas jau anksčiau garsėjo prabangos pomėgiu ir ištaigingų puotų rengimu, tačiau žinia apie pasistatytą paauksuotą pilį tapo lašu, kuris perpildė tautiečių kantrybę.

Internautai negailestingai pašiepė ir S.Glodžą, ir Bažnyčią, kuri ignoruoja popiežiaus mokymą apie būtinybę kunigams gyventi kukliai.

Tautiečiams užkliuvo tai, kad kariuomenės kapeliono pareigas ėjusio ir generolo laipsnį gavusio S.Glodžo pensija yra didesnė nei ministrų alga – 14,5 tūkstančio zlotų (3,3 tūkst. eurų).

Arkivyskupas buvo sukritikuotas ir už tai, kad pats mokėdamas vairuoti automobilį samdosi vairuotoją, o visus jo daiktus iš paskos visada neša patarnautojai.

Internautai atskleidė, jog S.Glodžas ir Gdanske gyvena kaip faraonas – didžiuliuose už valstybės lėšas suremontuotuose vyskupijos rūmuose, kurių parke ganosi banda danielių.

Spėjama, kad arkivyskupo žemės ir rūmų Bobruvkoje vertė viršija milijoną eurų.

Nesame nei kunigaikščiai, nei baronai – paprasti žmonių tarnai. Tokią popiežiaus Pranciškaus citatą priminusi žurnalistė Aneta Moscicka teigė, kad Lenkijos kunigai nenori girdėti šių žodžių.

Tinklapis „naTemat“ retoriškai klausė, ar gali būti kitaip, jeigu įtakingiausias vietos kunigas, radijo „Radio Maryja“ direktorius Tadeuszas Rydzykas važinėja milijoną zlotų kainuojančiu „Maybach“ automobiliu.

Kunigas Tadeuszas Polakas minėtam tinklapiui pareiškė, jog tik maža dalis kunigų mėgaujasi turtais, o popiežius esą specialiai sutirština spalvas, kad atkreiptų dėmesį į problemą.

T.Polakas prisipažino, kad yra įsigijęs visureigį „Suzuki“, nes dirba Pražmuvo kaime ir tokia mašina būtina prastais keliais važinėjant pas parapijiečius.

„Paspirtuku į mišias nenuvažiuosi, bet „Maybach“ tam irgi nėra reikalingas“, – pareiškė T.Polakas.

Bet kunigų pateisinimai tautiečių neįtikino, ir „naTemat“ užplūdo internautų pranešimai apie turtais besipuikuojančius dvasininkus.

„Mano gyvenvietėje kunigas statosi 320 kvadratinių metrų namą su dešimtimi kambarių ir dviem garažais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.