Čekų milijardierius Andrejus Babišas vėl prisaikdintas šalies premjeru

Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą šalies ministru pirmininku; jo vyriausybėje pirmąkart nuo 1989-ųjų antikomunistinės Aksominės revoliucijos gali atsidurti Komunistų partija.

 Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą šalies ministru pirmininku; jo vyriausybėje pirmąkart nuo 1989-ųjų antikomunistinės Aksominės revoliucijos gali atsidurti Komunistų partija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą šalies ministru pirmininku; jo vyriausybėje pirmąkart nuo 1989-ųjų antikomunistinės Aksominės revoliucijos gali atsidurti Komunistų partija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Jun 6, 2018, 4:39 PM

A. Babišo populistinis judėjimas „Nepatenkintų piliečių akcija“ spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo 78 mandatus 200 vietų parlamente. Per savo kampaniją judėjimas žadėjo kovoti su korupcija.

Vis dėlto jo mažumos vyriausybė sausį pralaimėjo privalomą parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo ir buvo priversta trauktis.

Trečiadienį prezidentas Milošas Zemanas antrąkart paskyrė A. Babišą premjeru.

Dabar A. Babišas siekia sudaryti koaliciją su kairiojo sparno socialdemokratais, parlamente turinčiais 15 vietų. Naujajai koalicijai parlamente taip pat reikėtų 15 mandatų turinčios Komunistų partijos paramos. Už tai komunistai pirmąkart nuo komunizmo režimo žlugimo buvusioje Čekoslovakijoje 1989 metais gautų vietą vyriausybėje.

Antradienį prieš tokius planus protestavo tūkstančiai čekų.

Kitos parlamentinės partijos vengia jungtis prie A. Babišo koalicijos dėl jam metamų kaltinimų sukčiavimu.

A. Babišas kaltinamas, kad 2007 metais nuo savo didžiulio prekybos konglomerato „Agrofert“ atskyrė į pietus nuo Prahos esantį „Gandralizdžio“ ūkį, kad gautų iš Europos Sąjungos 2 mln. eurų subsidiją, o vėliau jį vėl susigrąžino.

Slovakijoje gimęs žemės ūkio, maisto pramonės ir žiniasklaidos magnatas A. Babišas 9-e dešimtmetyje buvo tuometinės Čekoslovakijos komunistų partijos narys. Jo pavardė figūruoja paviešintose slaptosios policijos to laikotarpio bylose.

Pats A. Babišas neigia visus jam metamus kaltinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.