NATO nepritarė Kataro siekiui tapti Aljanso nare

NATO trečiadienį nepritarė Kataro siekiui tapti šio Vakarų gynybinio aljanso nare ir pabrėžė, kad jo narės gali būti tik Jungtinės Valstijos ir Europos šalys.

NATO trečiadienį nepritarė Kataro siekiui tapti šio Vakarų gynybinio aljanso nare ir pabrėžė, kad jo narės gali būti tik Jungtinės Valstijos ir Europos šalys. <br>Imago/Scanpix nuotr.
NATO trečiadienį nepritarė Kataro siekiui tapti šio Vakarų gynybinio aljanso nare ir pabrėžė, kad jo narės gali būti tik Jungtinės Valstijos ir Europos šalys. <br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 3:18 PM, atnaujinta Jun 6, 2018, 3:30 PM

Tai buvo atsakymas į Kataro gynybos ministro antradienio pareiškimą, kad jo šalies ilgalaikis tikslas yra prisijungti prie šio karinio bloko.

„Remiantis Vašingtono sutarties 10-uoju straipsniu, tik Europos šalys gali tapti NATO narėmis“, – sakė 29 narių Aljanso atstovas naujienų agentūrai AFP.

Kataras yra vertingas ir ilgalaikis NATO partneris“, – pridūrė pareigūnas.

Praėjus lygiai metams nuo diplomatinio ginčo tarp Persijos įlankos valstybių pradžios, Kataro gynybos ministras Khalidas bin Mohamedas Al-Attiyah pareiškė, kad Kataras nori tapti visateise NATO nare.

„Šiuo metu Kataras yra viena svarbiausių valstybių regione pagal turimos ginkluotės kokybę“, – sakė ministras interviu karybai skirtam žurnalui „Altalaya“.

„Kalbant apie narystę NATO, mes esame svarbiausias Aljansui nepriklausantis jo sąjungininkas. Mūsų tikslas – tapti visateisiu nariu, jei mūsų partnerystė su NATO stiprės ir mūsų įsivaizdavimas teisingas“, – pridūrė Kh. M. al Attiyah.

Šis jo pareiškimas nuskambėjo gana sudėtingu regionui metu.

2017 metų birželio 5 dieną Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Egiptas nutraukė visus santykius su Kataru, kurį kaltina teroristų grupuočių finansavimu ir glaudžių ryšių su Iranu palaikymu.

Kiek vėliau šios šalys Katarui paskelbė prekybinį ir diplomatinį boikotą

Iš minėtų keturių šalių buvo išsiųsti Kataro piliečiai, o vienintelė šios valstybės sausumos siena su Saudo Arabija buvo uždaryta.

Diplomatinės pastangos išspręsti šią problemą buvusiame stabiliausiame arabų pasaulio regione kol kas rezultatų nedavė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.