Austrija gali deportuoti maždaug 60 imamų ir uždarys 7 mečetes

Austrija gali deportuoti iki 60 Turkijos finansuojamų imamų ir jų šeimų narių, vykdydama griežtas priemones „politizuoto islamo“ atžvilgiu, penktadienį paskelbė vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis.

 Pranešama, kad bus uždarytos 7 mečetės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pranešama, kad bus uždarytos 7 mečetės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 11:56 AM, atnaujinta Jun 8, 2018, 2:16 PM

„Žmonių, kuriems gali būti taikomos šios priemonės ratas... apima apie 60 imamų“, – nurodė H.Kicklis. Ministras pridūrė, kad teisę gyventi Austrijoje gali prarasti iš viso apie 150 žmonių.

Šalies kancleris Sebastianas Kurzas anksčiau penktadienį nurodė, kad taip pat uždarytos septynios mečetės.

Pasak jo, šių žingsnių nuspręsta imtis religinių reikalų institucijai atlikus tyrimą dėl balandį paviešintų nuotraukų, padarytų Turkijos remiamose mečetėse. Tose nuotraukose matyti vaikai, apsimetantys negyvais ir inscenizuojantys per Pirmąjį pasaulinį karą vykusį Galipolio mūšį.

„Paralelinės visuomenės, politizuotas islamas ir radikalizacija neturi vietos mūsų šalyje“, – perspėjo S.Kurzas.

Savaitraščio „Falter“ paskelbtose nuotraukose matyti slepiamąsias uniformas dėvintys berniukai – žygiuojantys, atiduodantys karišką pagarbą, mojuojantys Turkijos vėliavomis ir, vėliau, vaizduojantys kritusius karius.

„Žuvusieji“ vėliau buvo tvarkingai suguldyti ir užkloti vėliavomis.

Šios nuotraukos buvo padarytos mečetėje, vadovaujamoje Turkų ir islamo kultūros asociacijų (ATIB). Šios organizacijos būstinė įsikūrusi Vokietijos mieste Kelne. Ji yra pavaldi Turkijos religinių reikalų agentūrai „Diyanet“.

Pati ATIB pasmerkė minėtas nuotraukas, kai jos buvo paskelbtos. Asociacija pareiškė, kad šis renginys yra „itin apgailėtinas“ ir kad jis buvo „atšauktas dar nepasibaigęs“.

Turkijos prezidentūra penktadienį penktadienį pasmerkė Austrijos sprendimą išsiųsti iš šalies iki 60 Ankaros remiamų imamų ir uždaryti septynias mečetes.

„Austrijos sprendimas uždaryti septynias mečetes ir deportuoti imamus, remiantis nevykusia dingstimi, yra antiislamiškos, rasistinės ir diskriminacinės bangos šioje šalyje atspindys“, – pareiškė prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas, Vienai paskelbus, kad bus imtasi griežtų priemonių prieš „politizuotą islamą“.

„Tai mėginimas smogti musulmonų bendruomenėms, kad būtų galima pigiai pelnyti politinių taškų“, – sakoma I. Kalino „Twitter“ žinutėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.