Įvertino V. Putino pasirodymą: smegenų skalbykla ir dantukų fėja

Savo kasmetinės ir jau 16 kartą vykusios tiesioginės linijos metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bėrė žodžius apie atsigaunančią ekonomiką, didėjančius atlyginimus, augantį šalies karinį potencialą.

 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putino tiesioginė linija vyko 16-ą kartą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 8:20 PM

Rusijos lyderis, kaip įprasta, bandė vaizduoti išmintingą tautos vadą, turintį atsakymus į kiekvieną klausimą. Tačiau užsienio žurnalistams ir žiūrovams šis šou turėjo atrodyti mažų mažiausiai juokingas. Buvo akivaizdu, kad tiesioginė linija yra puikiai surežisuotas pasirodymas prieš savo šalies gyventojus.

Su tuo sutiko ir vokiečių „Deutshe Welle“, kuris V.Putino tiesioginę liniją pavadino surežisuotu šou, nes Kremliaus šeimininkas visus jam skirtus klausimus žino dar prieš ateidamas į studiją.

„Šou labiausiai žinomas tiems, kas suteikia V.Putinui galimybę suvaidinti dantukų fėjos vaidmenį, prezidentas dalina išminčiaus patarimus ir beveik stebuklingai išsprendžia dideles ir mažas problemas“, – tiesioginę liniją įvertino amerikiečių „LA Times“.

„Putino surengta televizinė smegenų skalbykla gali neva priversti dirbti net labiausiai neveikiančią biurokratiją. Pastaraisiais metais valdininkai regionuose spręsti problemas imasi dar prieš tiesioginę transliaciją, nes bijo dėl savo darbo vietų“, – skelbė „The Telegraph“.

Vokietijos leidinys „Die Welt“ pastebėjo, kad V.Putinas tiesioginę liniją darė tuo pat metu kai NATO šalių gynybos ministrai sprendė dėl būtinybės dislokuoti daugiau karių Baltijos šalių gynybai.

Didžioji dalis užsienio žiniasklaidos kritiškai įvertino Rusijos prezidento pasirodymą.

„Vladimiras Putinas stengėsi įtikinti rusus, kad šalis juda tinkama linkme, nors ekonomika kovoja su nuosmukiu. Jis savo kasmetinį šou panaudojo piliečių įtikinėjimui, kad visos problemos bus išspręstos“, – rašė „Bloomberg“.

Rusijos gyventojus V.Putinas iš tiesų bandė įtikinti gerėjančia šalies padėtimi, augančiais atlyginimais, tačiau čia pat lyg tarp kito užsiminė, jog „galbūt kol kas tai jaučia ne kiekvienas rusas“.

Atskiro paminėjimo vertas ir tiesioginės linijos ažiotažas dėl į okupuotą Krymą pastatyto Kerčės tilto. Pamiršta pasakyti, kad jis Rusijai kainavo daugiau nei 3 mlrd. eurų, nors yra vos 19 kilometrų ilgio. Tai yra brangiau nei 164,8 km ilgio tiltas iš Šanchajaus į Nankiną.

Įspūdinga buvo ir ukrainietės, nukentėjusios Sirijoje nuo bombardavimo istorija. Iš Odesos neva kilusi moteris tiesioginės linijos metu paprašė V.Putino suteikti jai Rusijos pilietybę. Į ką, be abejo, Rusijos lyderis atsakė teigiamai.

V.Putinas pabrėžė, jog yra pasiruošęs suteikti Rusijos pilietybę visiems, kurie jaučiasi šios šalies dalimi ir nori tapti „rusiškos taikos“ ir „rusų pasaulio“ nešėjais. Išskirti čia buvo ukrainiečiai esą būtent jiems gauti Rusijos pilietybę turėtų būti paprasta.

Akivaizdu, kad tai buvo spjūvis Kijevui į veidą. Norėta parodyti, jog į bėdą patekę ukrainiečiai bėga užtarimo pas V.Putiną.

„Mes padėsime Donecko ir Luhansko žmonėms“, – komentuodamas padėtį Rytų Ukrainoje sakė V.Putinas.

O ta pagalba – tai karinės technikos ir karių telkimas tęsiant karą su Ukraina. Tiesa, laidos metu jis pats mėtė kaltinimus Ukrainai. 

„Tikiuosi, kad tokių provokacijų nebus, tačiau jei taip atsitiks, tai turės sunkių pasėkmių Ukrainai. Donecko ir Luhansko nepripažintoms respublikoms teikiame paramą ir toliau padėsime. 

Padėtis Donbase rodo, kad Ukraina nesugeba susitvarkyti su padėtimi regione. Viena vertus, Ukraina sako, kad tai yra jos teritorijos, tačiau tuo pat metu blokuoja ir apšaudo ten gyvenančius žmonės. 

Dabartinė Ukrainos valdžia nesugeba išspręsti Donecko ir Luhansko problemos dar ir dėl to, kad jiems nereikia rinkėjų, kurie gyvena šiuose regionuose. Jie žino, kad šie žmonės už juos nebalsuos“, – kalbėjo V.Putinas. 

Jis tvirtino, ęsą šios šalies valdžia nori vogti ir slėpti savo pinigus užsienyje, o ne spręsti problemas. 

Nors tiesioginės linijos metu Rusijos prezidentas daugiausia dėmesio skyrė vidaus problemoms, neapsieita be Vakarų šalių pamokymų.

Vakarų šalys ilgainiui įsitikins, kad jų taikomos sankcijos Rusijai duoda priešingų rezultatų ir privalės atsižvelgti į Maskvos interesus, ketvirtadienį pareiškė prezidentas V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.