Kinijoje tęsiasi keistos atakos prieš JAV valstybės tarnautojus

JAV tęsia savo valstybės tarnautojų evakuaciją iš Kinijos, nes kilo įtarimų, kad prieš diplomatus ir jų šeimas vykdyti garsiniai išpuoliai. Panašiais mįslingais simptomais anksčiau skundėsi ir darbuotojai Kuboje.

JAV konsulato Guangdžou darbuotojams pasireiškė neaiškūs sveikatos sutrikimai po to, kai gyvendami šiuose apartamentuose, manoma, patyrė garsines atakas.<br>AP nuotr.
JAV konsulato Guangdžou darbuotojams pasireiškė neaiškūs sveikatos sutrikimai po to, kai gyvendami šiuose apartamentuose, manoma, patyrė garsines atakas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 8, 2018, 1:43 PM

Valstybės departamentas patvirtino, kad iš Guangdžou mieste esančio konsulato atgal į Ameriką buvo išsiųstas nepatvirtintas skaičius žmonių. Bus tiriami jiems pasireiškę nepaaiškinami sveikatos sutrikimai.

Praėjusį mėnesį viena konsulato darbuotoja teigė, kad nuo 2017 metų pabaigos iki šio balandžio patyrė smegenų traumą dėl nenormalių garso ir slėgio pokyčių.

Vašingtonas į Guangdžou išsiuntė tyrėjų ir medikų komandą patikrinti ten tebedirbančių diplomatų ir jų šeimų sveikatos būklės.

Atakos šaltinis taip ir nebuvo rastas.

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo paskelbė, jog bus paskirta speciali komisija galimiems išpuoliams prieš JAV diplomatus kitose valstybėse ištirti.

Tai gali dar labiau padidinti diplomatinę krizę tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi incidentą pavadino vienkartiniu ir vylėsi, jog iš to nebus išpūstas pernelyg didelis burbulas.

Vienas iš atgal į Ameriką trečiadienį su šeima pergabentų diplomatų yra saugumo inžinierius Markas Lenzi.

Jis teigė girdėjęs garsus, kurie jam priminė į grindis besidaužantį stiklinį kamuoliuką. Dėl to vyrui pasireiškė galvos skausmai ir nemiga.

Panašių sveikatos sutrikimų patyrė ir jo šeima.

M.Lenzi kreipėsi į konsulato vadovybę, kurią apkaltino neveiksnumu, po to kai sveikatos sutrikimai pasireiškė pirmajai darbuotojai, nes konsulatas paskelbė tai vienkartiniu atveju.

„Bet jie žinojo, kad tai nėra vienintelis atvejis“, – teigė M.Lenzi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.