JT Generalinė Asamblėja trečiadienį svarstys padėtį Gazos Ruože

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ateinantį trečiadienį surengs nepaprastąjį posėdį ir balsuos dėl arabų šalių remiamos rezoliucijos dėl padėties Gazos Ruože, penktadienį pranešė šios institucijos pirmininkas Miroslavas Lajčakas.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ateinantį trečiadienį surengs nepaprastąjį posėdį ir balsuos dėl arabų šalių remiamos rezoliucijos dėl padėties Gazos Ruože, penktadienį pranešė šios institucijos pirmininkas Miroslavas Lajčakas.<br>"Reuters"
Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ateinantį trečiadienį surengs nepaprastąjį posėdį ir balsuos dėl arabų šalių remiamos rezoliucijos dėl padėties Gazos Ruože, penktadienį pranešė šios institucijos pirmininkas Miroslavas Lajčakas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2018, 10:27 AM, atnaujinta Jun 9, 2018, 10:29 AM

Pasak diplomatų, ši Izraelio veiksmus smerkianti rezoliucija bus panaši į dokumentą, praeitą savaitę blokuotą Jungtinių Valstijų per JT Saugumo Tarybos posėdį. Ankstesniame projekte buvo raginama apsaugoti palestiniečius nuo Izraelio agresijos.

Penktadienį, tęsiantis jau kelias savaites vykstantiems susirėmimams prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, nuo izraeliečių ugnies žuvo keturi palestiniečiai.

Kitaip negu JT Saugumo Tarybos nutarimai, Generalinės Asamblėjos priimtos rezoliucijos nėra įpareigojančios.

„Ateinančią savaitę dirbsime, kad gautume didžiausią skaičių balsų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienos šį dokumentą palaikančios šalies diplomatas.

Gruodį arabų valstybės kreipėsi į JT Generalinę Asamblėją, kai Saugumo Taryboje JAV vetavo rezoliuciją, smerkiančią Vašingtono sprendimą perkelti savo ambasadą Izraelyje ir Tel Avivo į Jeruzalę.

Gruodį pateiktam rezoliucijos projektui pritarė 14 Saugumo Tarybos narių, tačiau Jungtinės Valstijos pasinaudojo veto teise, turima penkių nuolatinių šios organizacijos šalių.

Balsuojant dėl šio dokumento Generalinėje Asamblėjoje, jam pritarė 128 iš 193 šalių.

Vienas diplomatinis šaltinis sakė, kad nepaprastasis posėdis bus surengtas Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) ir Arabų Lygos prašymu.

Kelios Europos šalys mėgino atkalbėti palestiniečius ir arabų valstybes nuo reikalavimo balsuoti dėl šios rezoliucijos Generalinėje Asamblėjoje po praeitą savaitę JAV paskelbto veto.

„Visi jiems sakė to nedaryti“, – sakė diplomatas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas. Jis argumentavo, kad rezoliucijos priėmimas gali duoti priešingų rezultatų nei tikimasi, jeigu už šį dokumentą balsuotų mažiau šalių negu per gruodį vykusį balsavimą dėl Jeruzalės.

Kol kas neaišku, kokio pobūdžio apsaugos siekia Gazos Ruožo palestiniečiai. Tokią misiją gali vykdyti tiek stebėtojai, tiek visavertės taikdariškos pajėgos.

Arabų valstybės neseniai kreipėsi į JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą, prašydamos pateikti pasiūlymų šiuo klausimu.

Tačiau, anot vieno diplomato, kad galėtų nagrinėti šį reikalą A. Guterresui reikalingas Saugumo Tarybos mandatas.

Penktadienį keturi palestiniečiai žuvo nuo Izraelio karių ugnies Gazos Ruože prie pasienio tvoros, blokuojamame anklave įsiplieskus naujiems audringiems protestams.

Jau mažiausiai 129 palestiniečiai žuvo nuo protestų Gazos Ruožo pasienyje pradžios kovo 30-ąją. Per šiuos neramumus nežuvo nė vienas izraelietis.

Smurtas kulminaciją pasiekė gegužės 14-ąją: tąsyk buvo mažiausiai 61 žmogus, dešimtims tūkstančių demonstrantų susirinkus prie įtvirtintos sienos, palestiniečiams protestuojant prieš prieštaringai vertinamą JAV ambasados atidarymą Jeruzalėje.

Žydų valstybė tęsia 2007 metais paskelbtą Gazos Ruožo blokadą ir tvirtina, kad tokios priemonės yra būtinos, siekiant izoliuoti anklavą valdantį islamistų judėjimą „Hamas“.

Vis dėlto kritikai pažymi, kad šios priemonės prilygsta dviejų milijonų šios teritorijos gyventojų kolektyvinei bausmei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.