Bangladeše per lietų sezono nuošliaužas pražuvo 11 rohinjų pabėgėlių

Bangladeše, netoli vienos stovyklos, kur apsigyveno apie milijoną rohinjų pabėgėlių, musoninių lietų sukeltos nuošliaužos antradienį nusinešė 11 žmonių gyvybių, informavo pareigūnai.

 Bangladeše, netoli vienos stovyklos, kur apsigyveno apie milijoną rohinjų pabėgėlių, musoninių lietų sukeltos nuošliaužos antradienį nusinešė 11 žmonių gyvybių, informavo pareigūnai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Bangladeše, netoli vienos stovyklos, kur apsigyveno apie milijoną rohinjų pabėgėlių, musoninių lietų sukeltos nuošliaužos antradienį nusinešė 11 žmonių gyvybių, informavo pareigūnai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Jun 12, 2018, 2:25 PM

Humanitarinės pagalbos agentūros jau kurį laiką perspėdavo, kad artimiausiais mėnesiais didžiausią pasaulyje pabėgėlių stovyklą turintį regioną dėl liūčių gali ištikti humanitarinė katastrofa.

Dauguma antradienį žuvusių žmonių buvo palaidoti po purvu, dėl liūčių nuslinkus nuošliaužoms nuo aplinkui esančių kalvų šlaitų.

„Dešimt žmonių... žuvo Naniarčare“, įskaitant keturių narių šeimą, o dar keli žmonės yra dingę“, – naujienų agentūrai AFP sakė šio rajono administratorius Mamunuras Rashidas.

Dar vienas žmogus žuvo kaimyniniame Koks Bazaro rajone, pranešė policija.

Iš viso dėl nuošliaužų šią savaitę mirė 12 žmonių. Pirmadienį neišgyveno vienas rohinjų berniukas, Kutupalongo pabėgėlių stovykloje prispaustas sugriuvusios molinės sienos.

Anot paramos agentūrų, musoniniai lietūs kelia pavojų dar 200 tūkst. stovyklose ar netoli jų gyvenančių žmonių sveikatai ir gyvybei.

Daugelyje gyvenvietes supančių kalvų statant prieglobsčius buvo iškirsti medžiai, todėl gruntas tapo labai nestabiliu.

Artėjant liūčių sezonui į kitas vietoves persikėlė beveik 29 tūkst. žmonių, tačiau tikimybė, kad nutiks tragedija, išlieka didelė.

„Šiuo metu vyksta persikėlimas, tačiau sunku rasti vietos, kur galima perkelti žmones. Mes ir toliau stengiamės rasti vietų, kur šeimoms būtų saugiau“, – AFP sakė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros atstovė Caroline Gluck.

Nuo liūčių pradžios šeštadienį buvo apgadinta mažiausiai 300 rohinjų namų, informavo Bangladešo valdžios atstovai.

Prognozuojama, per šį liūčių sezoną regione iškris iki 2,5 m kritulių – apytiksliai triskart daugiau nei Didžiojoje Britanijoje prilyja per metus.

Pernai dėl musoninių lietų kilo nuošliaužų Koks Bazaro ir gretimame Čitagongo rajonuose. Tąsyk žuvo mažiausiai 170 žmonių.

Dabar nuogąstaujama, kad dėl potvynių pabėgėlių stovyklose taip pat gali paplisti ligų.

Nuo praėjusio rugpjūčio iš kaimyninio Mianmaro į Bangladešą pabėgo apie 700 tūkst. rohinjų. Savo namus jie palieka dėl kariuomenės kampanijos, kuri, anot JT, prilygsta „etniniam valymui“.

Šie pabėgėliai prisijungė prie apytikriai 300 tūkst. žmonių, taip pat pabėgusių nuo smurto Mianmare, kur gyventojų daugumą sudaro budistai, o pilietybės neturintys rohinjai yra persekiojama mažuma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.