Argentinoje laukiama istorinio parlamento balsavimo dėl abortų įteisinimo

Popiežiaus Pranciškaus gimtosios Argentinos parlamentas trečiadienį balsuos dėl abortų įteisinimo.

 Popiežiaus Pranciškaus gimtosios Argentinos parlamentas trečiadienį balsuos dėl abortų įteisinimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Popiežiaus Pranciškaus gimtosios Argentinos parlamentas trečiadienį balsuos dėl abortų įteisinimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 12:10 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 12:12 PM

Jei įstatymų leidėjai pritars šiai iniciatyvai, Argentina taps daugiausiai gyventojų turinčia Pietų Amerikos valstybe, kurioje moterims leidžiama nutraukti nėštumą.

Diskusijos šiuo klausimu smarkiai supriešino šalies visuomenę. Nors Argentina pirmoji iš Lotynų Amerikos šalių legalizavo homoseksualių asmenų santuokas, joje vis dar juntama stipri Katalikų Bažnyčios įtaka.

Atstovų Rūmai, kaip ir šalies visuomenė, yra smarkiai susipriešinę abortų klausimu, todėl labai sunku prognozuoti, kaip baigsis trečiadienį vakare numatytas balsavimas, įvyksiantis po ne vieną savaitę trukusių audringų debatų.

Prognozuojama, kad iš 257 Atstovų Rūmų narių 109 balsuos už įstatymo projektą, o 117 pasisakys prieš. Balsavimo baigtį turėtų nulemti likę 29 deputatai, kurie dar nėra apsisprendę.

„Šiandien matome situaciją, kai balsai pasiskirstę apylygiai, su minimalia įstatymo projekto priešininkų persvara“, – sakė Martinas Maquieyra iš prezidento Mauricio Macri valdančiosios partijos „Keiskimės“, pats ketinantis balsuoti prieš įstatymo projektą.

Abortų priešininkų ir šalininkų organizacijos pakvietė piliečius trečiadienį susirinkti į demonstracijas prie Kongreso.

Argentinoje, kaip ir daugumoje kitų Lotynų Amerikos valstybių, abortai yra draudžiami, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja po išprievartavimo arba kyla pavojus nėščiosios gyvybei ar sveikatai.

Naujasis įstatymo projektas numato leisti nutraukti nėštumą per pirmąsias 14 savaičių, taip pat vėliau – vaisiaus mirtino apsigimimo atvejais.

Jei Atstovų Rūmai pritars įstatymo projektui, jis keliaus į Senatą, kur dėl jo neabejotinai užvirs nuožmi kova. Analitikai pažymi, kad daugiau senatorių yra pasisakę prieš šį įstatymo projektą.

M. Macri, ne kartą griežtai pasisakęs prieš abortus, paprašė įstatymų leidėjų balsuoti taip, kaip liepia jų sąžinė, ir sakė, kad nevetuos teisės akto, jei jam pritars parlamentas.

„Viliuosi, kad pavyks išsaugoti pagarbą. Visi esame argentiniečiai, galime turėti skirtingų idėjų, tačiau pagarba yra būtina“, – sakė deputatas Daniel Lipovetzky.

Viceprezidentė Gabriela Michetti griežtai pasisakė prieš šį įstatymo projektą.

„Būti už gyvybę reiškia būti pažangesniu ir pagarbesniu“, – sakė ji.

„Jei moteris nenori būti motina, nepriklausomai nuo to, kokie yra motyvai, ji gali atiduoti vaiką įvaikinti“, – kalbėjo viceprezidentė.

Lotynų Amerikoje galioja griežti abortus draudžiantys įstatymai, išskyrus Urugvajų, Kubą, Gajaną bei Meksiko miestą, kur leidžiama nutraukti nėštumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.