Garsi Indijos šachmatininkė dėl skarų įstatymo boikotuoja renginį Irane

Viena geriausių Indijos šachmatininkių, protestuodama dėl reikalavimo nešioti musulmonišką skarą, pasitraukė iš artėjančio čempionato Irane.

Viena geriausių Indijos šachmatininkių, protestuodama dėl reikalavimo nešioti musulmonišką skarą, pasitraukė iš artėjančio čempionato Irane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viena geriausių Indijos šachmatininkių, protestuodama dėl reikalavimo nešioti musulmonišką skarą, pasitraukė iš artėjančio čempionato Irane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 3:00 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 3:04 PM

Buvusi jaunių pasaulio čempionė Soumya Swaminathan sakė, kad kitą mėnesį prasidėsiančio Azijos valstybių šachmatų taurės turnyro aprangos kodu pažeidžiamos jos teisės.

„Man Irano įstatymas dėl privalomos skaros atrodo tiesiogiai pažeidžiantis mano pagrindines teises, įskaitant mano teisę į raiškos laisvę ir teisę į minties, sąžinės ir religijos laisvę“, – nurodė didmeistrė.

„Atrodo, kad esamomis aplinkybėmis vienintelis būdas man apsaugoti savo teises yra nevykti į Iraną“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė 29 metų žaidėja.

2016 metais JAV šachmatų čempionė Nazi Paikidze-Barnes boikotavo pasaulio čempionatą Teherane, nes taip pat nesutiko vilkėti hidžabo.

2017 metais Irano šachmatų federacija uždraudė savo žaidėjai Dorsai Derakhshani be skaros dalyvauti varžybose užsienyje. Dabar ji atstovauja Jungtinėms Valstijoms.

Po 1979 metų Islamo revoliucijos Iranas reikalauja moterų viešose vietose būti su musulmoniškomis skaromis. Pagal Irano įstatymus moterys viešumoje gali rodyti tik veidą, plaštakas ir pėdas, be to, jų drabužiai turėtų būti kuklių spalvų.

Bėgant metams moterys pastūmėjo įstatymo ribas ir daugelis jų, ypač sostinėje, nešioja laisvas, ryškių spalvų skaras, tik iš dalies dengiančias plaukus.

Tačiau nuėjusios per toli jos vis dar rizikuoja gauti baudą ar net būti nuplaktos „moralės policijos“.

S. Swaminathan kritikavo šachmatų pareigūnus, leidžiančius organizuoti renginius neatsižvelgiant į žaidėjų teises.

„Suprantu, kad organizatoriai tikisi, jog vilkėsime savo nacionalinės komandos ar oficialią aprangą ... per oficialius čempionatus, bet privalomam religiniam aprangos kodui tikrai nėra vietos sporte“, – sakė ji.

S. Swaminathan užima 97 vietą tarp aktyvių žaidėjų moterų visame pasaulyje ir ketvirtą vietą Indijoje, nurodo Pasaulio šachmatų federacija.

Azijos valstybių šachmatų taurės turnyras vyks Hamadane nuo liepos 27-osios iki rugpjūčio 4-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.