Lenkijos teisėjas: „Jie mėgina mane palaužti ir jiems tai sekasi“

Lenkijoje vėl bręsta nepasitenkinimas. Trys aukšto rango teisėjai pasiskundė, kad prieš juos vyriausybė vykdo persekiojimą, o valdantieji ir toliau vis tvirtesniu kumščiu gniaužia teisėsaugą.

Lenkijai gresia Europos Sąjungos sankcijos dėl teisinių reformų. Teisėjus šalyje pradėjo skirti valdančioji partija.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijai gresia Europos Sąjungos sankcijos dėl teisinių reformų. Teisėjus šalyje pradėjo skirti valdančioji partija.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 20, 2018, 10:15 AM

„Tapau valstybės priešu“, – teigė Krokuvos apygardos teisėjas Waldemaras Zurekas, anksčiau vadovavęs teisėjus skirsčiusiai Nacionalinei teisingumo tarybai.

Dabar teisėjų skyrimą, paaukštinimą ir disciplinavimą Lenkijoje į savo rankas perėmė valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Maža to, nuo liepos 3-iosios įsigaliojęs kitas prieštaringai vertinamas įstatymas net 40 proc. Aukščiausiojo teismo teisėjų privers išeiti į pensiją.

Naująją tvarką kritikuojantys arba politiškai jautriose bylose dirbantys teisėjai pripažino, kad nuolat sulaukia grasinimų gauti papeikimą ar net kaltinimų.

W.Zurekas telefonu gavo šimtus grasinamųjų žinučių, o melagingi faktai apie jo asmeninį gyvenimą pasirodė valstybiniuose žiniasklaidos kanaluose. Be to, jo pranešimų apie netikėtai sprogusias automobilio padangas niekas esą netyrė.

Bet į prezidento postą 2015-aisiais atėjęs Andrzejus Duda atleido M.Kaminskį nuo bausmės ir paskyrė jį ministru, atsakingu už slaptąsias Lenkijos tarnybas. Nors Aukščiausiasis teismas malonę paskelbė neteisėta, ministras vis dar poste.

O jį nuteisęs teisėjas sulaukė papeikimo ir net gali būti apkaltintas tuo, kad byloje atskleidė su priedanga veikusių agentų tapatybę. W.Laczewskis tai neigia.

„Jie mėgina mane palaužti ir jiems tai sekasi. Pavargau su tuo kovoti. Jie valdo visą šalį, o aš esu vienas“, – skundėsi teisėjas, į kurio namus buvo įsilaužta.

Prokurorai ruošia kaltinimus ir dar vienam Varšuvos apygardos teisėjui Igoriui Tulejai, kuris pernai nusprendė, kad TTP parlamentarai sąmoningai neleido opozicijai užpernai dalyvauti balsavime dėl biudžeto.

Apie I.Tuleją valstybinėje spaudoje nuolat skelbiamos neigiamos naujienos, o teisėjas neseniai sulaukė anoniminio elektroninio laiško, įspėjančio, kad teisėjų sluoksniuose kalbama, jog jis yra narkomanas.

Dar vienas teisėjas prisipažino, kad vyriausybė veikia net per dvasininkus. Esą jo gimtojo miestelio kunigas paragino jo motiną, kuri yra uoli katalikė, paprašyti sūnaus, kad jis nebesipriešintų TTP reformoms.

Pokyčius kritikuoja ir Europos Sąjunga, kuri Lenkijai žada disciplinuojamąsias priemones už įstatymą, kuriuo pašalinama 40 proc. Aukščiausiojo teismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.