Italija ragina liautis gelbėjus migrantus prie Libijos krantų

Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini sekmadienį paragino užsienio labdaros organizacijas liautis gelbėjus migrantus prie Libijos krantų, vienai grupei paskelbus, kad Viduržemio jūroje esančiuose laivuose yra apie tūkstantis į keblią padėtį patekusių žmonių.

M.Salvini<br>Imago/Scanpix nuotr.
M.Salvini<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-25 08:41, atnaujinta 2018-06-25 08:44

Italija, jau seniai esanti Europos migracijos krizės priešakinėje linijoje, dabar žada laikytis griežtos pozicijos, o M. Salvini pareiškė, kad pagalbos organizacijos turėtų nutraukti savo operacijas ir leisti veikti Libijos pakrančių apsaugos tarnybai.

„Tegul Libijos tarnybos vykdo (migrantų) gelbėjimo, surinkimo ir grąžinimo į jų šalis darbą, kaip buvo dirbama jau kurį laiką, godžių NVO (nevyriausybinių organizacijų) laivams nesikišant ir nepridarant rūpesčių“, – sakė ministras.

„Italijos uostai yra ir bus uždaryti žmonių kontrabandininkų talkintojams“, – pridūrė jis.

Ispanijos pagalbos grupė „Proactiva Open Arms“ nurodė sekmadienį gavusi „septynias ar aštuonias“ žinutes, perspėjančias apie Viduržemio jūroje netoli Libijos krantų įstrigusius migrantų laivus. Organizacijos atstovė Laura Lanuza sakė naujienų agentūrai AFP, kad juose yra apie tūkstantis žmonių.

Tačiau ji pridūrė, kad Italijos pakrančių apsauga pareiškė „Proactiva“, jog organizacijos pagalba „nereikalingas“ ir kad „šia operacija rūpinasi Libijos pakrančių apsauga“. „Jeigu Libijos pakrančių apsauga koordinuos šias pastangas, visi šie žmonės bus parsiųsti atgal į Libiją“, – nurodė L. Lanuza.

Sekmadienį vakare M. Salvini per „Twitter“ pranešė, kad Libijos pakrančių apsaugos tarnyba išgelbėjo 820 migrantų. Ministras taip pat nepraleido progos dar kartą išpeikti nevyriausybininkų laivus.

„Kaip ministras ir tėvas norėčiau dar kartą pareikšti nuoširdžią padėką Libijos valdžiai ir pakrančių apsaugai“, – rašė jis.

„Šiandien jie išgelbėjo ir pargabeno į Libiją 820 migrantų, paversdami niekais kontrabandininkų „darbą“ ir išvengdami nederamų NVO laivų įsikišimų“, – pridūrė SM Salvini.

Kol kas neaišku, ar migrantai, kuriuos minėjo M. Salvini, yra tie patys, apie kuriuos pranešė „Proactiva Open Arms“.

Saugus uostas

Anksčiau sekmadienį Barselonos merė Ada Colau paragino Ispanijos vyriausybę gelbėti į sunkią padėtį patekusius migrantus.

„Šiuo metu daugiau kaip 1 000 žmonių dreifuoja septyniais laivais, o Italija nusiteikusi palikti juos Libijos rankose, kur žmonės yra kankinami, žaginami ir pavergiami“, – rašoma jos „Twitter“ žinutėje.

Merė paragino savo šalį „padėti gelbėti gyvybes“ ir sakė, kad migrantai galėtų būti priimti jos mieste.

„Barselona siūloma kaip saugus uostas“, – pabrėžė A. Colau.

Pastarosiomis savaitėmis Italijos naujoji populistų vyriausybė ėmėsi griežtų priemonių prieš Viduržemio jūroje veikiančius užsienio gelbėtojų laivus.

M. Salvini ne kartą kaltino pagalbos organizacijas veikiant išvien su žmonių kontrabandininkais.

Italijos pakrančių apsauga penktadienį taip pat pasiuntė žinią Viduržemio jūroje veikiantiems gelbėtojų laivams ir informavo juos nebekoordinuosianti gelbėjimo operacijų paieškų ir gelbėjimo zonoje, už kurią atsakinga Libija.

Tačiau grupės, renkančios migrantus išsinuomotais laivais, pabrėžia, kad šie žmonės, mėginantys pasiekti Europą pavojingu keliu per Viduržemio jūrą, grąžinti į Libiją laikomi itin nepalankiomis sąlygomis.

Roma anksčiau atliko svarbų vaidmenį koordinuojant gelbėjimo veiksmus, bet M .Salvini nori drastiškai sumažinti Italijos vaidmenį.

Anksčiau šį mėnesį vidaus reikalų ministras įžiebė Europos Sąjungos lygio ginčą, uždraudęs gelbėjimo laivui „Aquarius“, valdomam prancūzų NVO „SOS Mediterranee“, atgabenti į Italiją apie 630 migrantų. Malta šio laivo taip pat neįsileido, bet galiausiai „Aquarius“ sutiko priimti Ispanija.

Du kiti laivai, gabenantys šimtus migrantų – vienos Vokietijos NVO laivas „Lifeline“ ir Danijos konteinerinis laivas „Alexander Maersk“ – šiuo metu yra Viduržemio jūroje ir laukia atsakymo, ar jiems bus leista įplaukti į kurį nors uostą.

Tiek Italija, tiek Malta juos priimti atsisako.

M. Salvini draudimas priimti gelbėtojų laivus vėl iškėlė migracijos klausimą į ES darbotvarkės viršų. Sekmadienį dalies Bendrijos šalių lyderiai dalyvavo nepaprastajame pasitarime šia tema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.